Premium

Komst polsbandjes in Edam-Volendam houdt gemoederen nu al bezig

Komst polsbandjes in Edam-Volendam houdt gemoederen nu al bezig
Kermis Volendam.
© Archieffoto/Ella Tilgenkamp
Volendam

De introductie van polsbandjes op de kermissen in Edam en Volendam houdt de gemoederen bezig. De maatregel moet ertoe leiden dat er geen alcoholische drank wordt geschonken aan minderjarigen.

Allereerst is er nog steeds enige onduidelijkheid over de verschijningsvorm van deze gekleurde bandjes. Werd aanvankelijk gemeld dat de naam en/of geboortedatum van de houder erop wordt vermeld, nu is zeker dat dat niet het geval zal zijn. Toch zijn er nog heel wat losse eindjes. Terwijl de Edamse kermis al op donderdag 29 augustus begint (die in Volendam is een week later), wordt er door horeca en gemeente deze week nog overleg gevoerd, onder meer over de uitgiftepunten.

Bij een recente controle bleek 85 procent van de horeca-ondernemers alcohol te hebben geschonken aan minderjarigen. Met de invoering van de bandjes hopen de betrokkenen dit percentage terug te dringen én een duidelijk signaal afgeven.

Tiny Tol-Kes, die met Moedige Moeders strijdt tegen alcohol- en drugsgebruik onder minderjarigen, noemde de maatregel vorige week ’een stap in de goede richting’, maar wees er ook op dat de jeugd slim is en altijd andere wegen zoekt.

Zij is niet de enige die dat vreest. Op de Facebookpagina Kermis in Volendam wordt opgeroepen te reageren op het artikel in deze krant waarin de bandjesmaatregel werd aangekondigd. Veel reacties zijn van de teneur ’dat hou je toch niet tegen’ en ’dit lost niets op, dan laten ze hun oudere vrienden/broers/zussen die drank wel halen’. Dit zijn nog opmerkingen van Volendammers die niet zozeer tegen de bandjes zijn, maar de waterdichtheid ervan in twijfel trekken. Sommigen zijn echter gewoon tegen de maatregel, omdat deze tegen de ’cultuur’ indruist. Dit gaat in de trant van: ’je kan echt niet verwachten dat ze thuis gaan zitten wachten dat ze eindelijk achttien zijn’. Daarbij wordt verwezen naar de ’zitjes’ in de huiselijke sfeer die veel gevaarlijker zijn, omdat daar soms helemaal geen controle op drankgebruik is. Die is er in de cafés wél, zo wordt betoogd: ’Als wij in de bar zaten kreeg je een colaatje als je te aangeschoten was’.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen