Premium

’Wanhopige’ vader uit Heemstede veroordeeld voor bedreigingen

’Wanhopige’ vader uit Heemstede veroordeeld voor bedreigingen
Haarlem

Zijn wanhoop was invoelbaar, aldus de Haarlemse politierechter. Voor haar in de beklaagdenbank zat maandag een 39-jarige Heemstedenaar die in de clinch ligt met verschillende instanties en zijn ex, met wie hij twee kleine kinderen heeft.

De rechter veroordeelde hem voor twee bedreigingen van de moeder van zijn dochters. Ook maakte hij zich volgens haar schuldig aan stalking en bedreigde hij een medewerker van De Jeugd- en Gezinsbeschermers, het vroegere Bureau Jeugdzorg. De Heemstedenaar kreeg een werkstraf van zestig uur opgelegd. Daar blijft dertig uur van over, omdat hij al enkele weken in voorlopige hechtenis zat. Ook legde de politierechter hem een voorwaardelijke celstraf van drie weken op, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast kreeg hij een contact- en locatieverbod opgelegd; hij mag de komende twee jaar niet in de buurt van zijn ex komen. Elke keer als hij dat doet, moet hij drie dagen de cel in.

De Heemstedenaar vindt dat hem veel onrecht is aangedaan. Hij maakt zich zorgen om zijn twee kinderen. Volgens de 39-jarige werden de meisjes bij zijn ex thuis mishandeld. Daarnaast werd hij naar eigen zeggen zelf bedreigd door de medewerker van De Jeugd- en Gezinsbeschermers, die volgens de verdachte een snijbeweging langs z’n keel maakte en hem aan wilde vallen.

Maar de rechter wilde het vooral hebben over het gedrag van de Heemstedenaar. Ze hoefde niet ’de hele geschiedenis’ te horen hoe de man en z’n ex uit elkaar waren gegaan en de nasleep ervan. „Ik heb niemand met de dood bedreigd”, stelde de 39-jarige. Wel vecht hij naar eigen zeggen voor gerechtigheid en voor een goede omgangsregeling met zijn twee kinderen. De vader heeft het idee dat De Jeugd- en Gezinsbeschermers, politie en Raad voor de Kinderbescherming tegen hem zijn.

Zijn advocate zag ’extreme wanhoop’ bij haar cliënt. Volgens haar was en is hij ook wanhopig, omdat geen enkele instantie naar hem luistert. De raadsvrouw vond dat hem de bedreigingen en de stalking niet aan te rekenen waren. Maar zover ging de rechter niet. Ze vond het een verklaring voor het gedrag van de Heemstedenaar en dus geen excuses. Wel hield ze rekening met de omstandigheden en legde ze een lagere werkstraf op dan door de officier van justitie was geëist.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen