AZ blijft ongeslagen in de tijdelijke thuishaven: moeizaam gelijkspel tegen FC Groningen

AZ blijft ongeslagen in de tijdelijke thuishaven: moeizaam gelijkspel tegen FC Groningen
Oussama Idrissi tekende voor rust voor de enige kans van AZ tegen FC Groningen. Ook na de pauze kwamen er niet gek veel meer bij.
© Foto VI Images
Den Haag

De tijdelijke verhuizing van AZ naar Den Haag pakt vooralsnog goed uit voor de Alkmaarders. Nadat er donderdag in het stadion van ADO werd gewonnen van FC Marioepol werd er zondagmiddag voor de competitie vooral niet verloren. Dat de 0-0 tegen FC Groningen het zevende punt uit drie duels betekent was namelijk het hoogtepunt van de middag.

AZ deed midweeks in de Europa League nog aan klantenbinding door de stugge Oekraïners gedecideerd met 4-0 aan de kant te schuiven. Het was reden voor nog eens vierhonderd supporters extra om vanuit Alkmaar af te reizen naar Den Haag voor de tweede thuiswedstrijd van de club in het Cars Jeans Stadion. Er werden er ditmaal 8563 geteld.

De trouwe achterban kreeg niet een bijster goede wedstrijd voorgeschoteld door hun favorieten. Vooral voor rust was het FC Groningen dat het betere had van het spel. AZ had moeite om het middenveld over te steken, en wanneer het hier al eens in slaagde ontbrak de finesse voorin om echt gevaarlijk te worden.

En dus bleef het schot van Oussama Idrissi in de veertiende minuut het belangrijkste wapenfeit van de club in de eerste 45 minuten. De buitenspeler kreeg de bal op de zijlijn cadeau van Deyovasio Zeefuik, maar het schot dat hij, na een korte dribbel naar binnen, loste vloog over het doel van keeper Sergio Padt heen.

De defensie van de Alkmaarders had meer te doen. Daarin ontbraken Ron Vlaar en Stijn Wuytens. Beide centrale verdedigers kwamen niet ongeschonden uit de Europese krachtmeting. Hun vervangers waren Pantalis Hatzidiakos en Teun Koopmeiners, die een linie terugzakte en op het middenveld op zijn beurt weer werd vervangen door Jordy Clasie.

Hoewel de verdediging voor rust én ook daarna stand hield, voetbalde FC Groningen zich netto wel naar meer kansen. Zo moest Bizot al voor de pauze redding brengen bij een poging van afstand van Ajdin Rustic en zag de goalie een kopbal van de duikende Kaj Sierhuis over zijn doel verdwijnen.

Koopmeiners verhuisde na een uurtje weer terug naar zijn positie op het middenveld toen Joris Kramer Clasie kwam aflossen, maar ook dit resulteerde niet in veel kansen. Dat het publiek toch twee keer opveerde was te danken aan Calvin Stengs. Na een klein uur vloog een dwarrelbal van ver van zijn zijn voet net langs de verkeerde kant van de paal en met nog tien minuten op de klok viel een corner van de aanvaller bijna in een keer onder de lat. Padt kreeg er nog net een hand tegen.

FC Groningen kwam in de slotfase nog dichtbij een treffer via invaller Mo el Hankouri, maar ook hij scoorde niet. En dus eindigde AZ-FC Groningen in 0-0 en blijft de ploeg van trainer Arne Slot ongeslagen in de eredivisie. Of er nog thuiswedstrijden bijkomen in de Hofstad is nog onduidelijk, maar vanuit ADO is inmiddels al uitgesproken dat AZ vaker welkom is.

Vooralsnog echter wijkt die club nu eerst uit naar de Grolsch Veste van FC Twente. In Enschede is Royal Antwerp FC donderdagavond de tegenstander in de laatste voorronde van de Europa League.

AZ: Bizot; Svensson, Hatzidiakos, Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø, Clasie (63. Kramer), Ouwejan (77. Sugawara); Stengs, Boadu, Idrissi.

FC Groningen: Padt; Zeefuik, Van Hintum, Itakura, Absalem; Matusiwa, Schrek, Lundqvist (71. Warmerdam); Hrustic, Sierhuis (82. Benschop), Gudmundsson (64. El Hankouri).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen