Stormachtige kampioenskippen Skûtjesilen eindigt voor De Drie Haringen op plek negen

De Drie Haringen in volle race.
© Foto De Drie Haringen
Enkhuizen

De Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) gaat dit jaar de boeken in als een storm- en regenachtige editie. Schipper Thomas de Boer van De Drie Haringen uit Enkhuizen kijkt alsnog tevreden terug op het evenement.

,,We hebben slecht weer gehad, maar door de bouw van ons schip hadden we minder last van de wind dan onze concurrenten. We hebben er zelfs profijt van gehad.” Na een volle week wedstrijden op het water is het team van De Boer op de negende plaats in het eindklassement geëindigd. ,,We hebben ons doel bereikt en zijn tevreden. Hoewel we het gevoel hadden dat er meer in zat, we kregen het er alleen niet uit.

Buiig

Door het slechte weer zette de organisatie een streep door de eerste race op zaterdag 10 augustus. Zondag werd er in plaats van op het IJsselmeer bij Hindelopen gevaren op het binnenwater van de Fluessen. Dinsdag en woensdag waren niet alleen de weersomstandigheden buiig. Ook aan boord van het Enkhuizer skûtsje liep het niet helemaal vlotjes, zo liet de schipper na afloop weten.

Regenbuien

Dinsdag werd de wedstrijd in Sloten voor De Drie Haringen, dat dit jaar debuteert in de B-klasse, afgesloten met een 12e plaats. Woensdag wist het skûtsje in Echtenerbrug als 11e te finishen. Op donderdag was volgens de schipper de lucht in het team geklaard, het tuigage werd anders ingesteld en de communicatie bijgesteld. Ondanks fikse regenbuien met vlagen en tussendoor een stevige wind, wist De Drie Haringen op deze dag de 7e plek te bemachtigen. ,,Vrijdag zijn we uiteindelijk als 12e gefinisht en zaterdag als 8e. Ons doel was het behoud van de B-klassering, en dat is gelukt”, stelt De Boer tevreden vast.

Huiswaarts

Zondag zette De Drie Haringen koers richting Enkhuizen. ,,We nemen een weekje rust, en gaan daarna weer trainen. Om beter te presteren moeten we wedstrijdroutine zien op te bouwen. Dat hebben we deze week vastgesteld. Die routine bereik je door mee te doen aan wedstrijden. Ik denk er aan om in het eerste weekend van oktober mee te doen aan Friese Hoekrace in Lemmer.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen