Premium

Actiegroep Red de Hout wil dat milieudienst renovatie Huize Westerlicht blokkeert ter bescherming van vleermuizen daar

Actiegroep Red de Hout wil dat milieudienst renovatie Huize Westerlicht blokkeert ter bescherming van vleermuizen daar
Ramen van Westerlicht staan open. De vleermuizen konden dus weer naar binnen, zegt Red de Hout.
© Foto Red de Hout
Alkmaar

Actiegroep Red de Hout wil dat de milieudienst voorkomt dat maandag de renovatie start van Huize Westerlicht, op het terrein van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar.

Met die renovatie wordt een eerste stap gezet in de vernieuwing van het gehele ziekenhuis. Aannemer Heijmans zou maandag beginnen met het inrichten van de bouwplaats, zo werd afgelopen vrijdag bekend. Het werkelijke werk zou volgende week van start gaan.

Maar Red de Hout wil dat de milieudienst (officieel: Regionale Uitvoeringsdienst, RUD) onmiddellijk ingrijpt om te voorkomen dat ’werklui vleermuizen verstoren (of erger)’. Westerlicht is al jaren een vaste pleisterplaats van de beestjes.

De actiegroep kwam de gevleugelde dieren al eerder te hulp. In 2017 wilde NWZ asbest saneren in Westerlicht. Red de Hout schakelde ook toen de RUD in omdat het ziekenhuis geen ontheffing had om de beestjes te mogen storen. In 2018 kwam die ontheffing er wel en werden er flappen in het gebouw opgehangen waardoor de vleermuizen wel naar buiten konden vliegen, maar niet meer terug naar binnen.

Ramen

Er zouden dus nu geen vleermuizen -beschermde dieren- meer in het gebouw aanwezig moeten zijn. Maar Red de Hout heeft ontdekt dat ramen op de bovenverdieping al geruime tijd openstaan. Er zijn ook ramen stuk. ,,Hierdoor kunnen zich opnieuw vleermuizen in het pand gevestigd hebben”, aldus voorzitter Johan Bos van Red de Hout in een brief aan de RUD. ,,Deze renovatie kan ons inziens niet doorgaan.”

Bos schrijft niet of er daadwerkelijk vleermuizen zijn gesignaleerd. Maar ,,het is aannemelijk dat vleermuizen zich opnieuw in het pand – dat hen welbekend is – hebben gevestigd.”

Het ziekenhuis zegt dat er eerst een ecoloog op verkenning gaat in Westerlicht. Maar daarin heeft Bos geen vertrouwen. ,,Ecoloog is geen beschermd beroep. Niet dat ik denk dat ze de eerste de beste fietsenmaker inschakelen, maar het is maar net wie je inhuurt. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Dat geldt in die wereld heel erg.”

Red de Hout heeft maandagmiddag een gesprek met milieuwethouder Christian Braak (GroenLinks). Dat stond al eerder gepland. De actiegroep vraagt Braak om geen kapvergunning af te geven voor bomen in de Hout. Bos claimt dat Red de Hout er in een klap ruim 400 sympathisanten bij kreeg op Facebook (stand nu 3843), toen bekend werd dat NWZ 111 bomen wil omhalen om de nieuwbouw van het ziekenhuis mogelijk te maken. NWZ zegt die 1 op 1 te gaan vervangen. Maar Red de Hout vindt dat geen compensatie, maar vernietiging van oud bos met een grote biodiversiteit.

Bos zal bij Braak ook de vleermuizen van Westerlicht ter tafel brengen. Of de RUD gaat ingrijpen, was in het weekeinde nog niet bekend.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen