Premium

Ook in het zevende duel van dit seizoen blijft de tegengoal uit voor AZ

Ook in het zevende duel van dit seizoen blijft de tegengoal uit voor AZ
AZ noteerde ook tegen FC Groningen een clean sheet.
© Foto VI Images
Den Haag

AZ is een ploeg die wordt bewierookt vanwege de voorhoede. Om de acties en potentie van de jonge aanvallers Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi. Dat de formatie van trainer Arne Slot ook uitstekend kan verdedigen blijft vaak onderbelicht. Tegen FC Groningen werd er een clean sheet genoteerd. Het was alweer de zevende van dit seizoen.

,,Als je niet kunt winnen, dan moet je zorgen dat je niet verliest’’, zei Pantalis Hatzidiakos na afloop van het duel met FC Groningen. Daarin slaagde de verdediger van AZ met zijn ploeg, maar toch kwam hij met gemengde gevoelens de kleedkamer uit. ,,We hebben weer geen goal tegen gekregen én blijven dit seizoen ongeslagen. Dat geeft een goed gevoel, maar ik denk niet dat het een heel leuke wedstrijd was om naar te kijken omdat we zelf ook weinig hebben gecreëerd.’’

De verdediger, die samen met Teun Koopmeiners in het hart van de defensie begon omdat Ron Vlaar en Stijn Wuytens niet ongeschonden uit het Europese duel met FC Marioepol kwamen, sloeg er de spijker mee op zijn kop. Er viel weinig te genieten voor de ruim 8500 supporters die de club achterna reisden naar de tijdelijke thuishaven in Den Haag. Daarvoor kwam AZ te weinig aan voetballen toe en slaagde het er dus niet in om de aanval aan het werk te zetten.

,,FC Groningen zette hoog druk, waardoor er weinig ruimte was op het middenveld. Daardoor werden wij af en toe gedwongen om de lange bal te spelen’’, gaf Hatzidiakos hiervoor de reden.

Aan de andere kant slaagde AZ er ook met een ’gemankeerde’ defensie dus in om geen doelpunt tegen te krijgen. ,,Het begint met de nul houden. Als je daarin slaagt ga je wedstrijden winnen. Het is niet fair om ons aanvalsspel alleen op te hangen aan de jongens voorin. Net zoals het niet fair is om de manier waarop wij verdedigen alleen toe te schrijven aan de spelers achterin. Het besef dat we dit als team doen is de grootste winst van de laatste weken’’, zei Slot daarover.

Het waren weken waarin de duels elkaar in rap tempo opvolgden. Tussen FC Marioepol en FC Groningen zaten maar drie dagen en het blijft druk voor AZ want donderdagavond wacht Royal Antwerp FC alweer voor de Europa League. Er is een brede selectie voor nodig, weet Hatzidiakos. ,,In de voorbereiding hebben we met z’n drieën (Vlaar, Wuytens, Hatzidiakos, red.) doorgedraaid. Natuurlijk is het voor mij dan teleurstellend als de keuze uiteindelijk op andere spelers valt, maar wij weten allemaal dat je het niet met z’n elven doet. Dat het moment komt dat er een ander moet spelen. Zoals nu door blessures of vanwege het drukke programma.’’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen