Premium

Verjaardagscadeautje zoeken op ’kaike en koieremarkt’

Verjaardagscadeautje zoeken op ’kaike en koieremarkt’
’100 kunstwerken voor minder dan 10’ in het Theehuis. Trude Brans toont een kunstwerk aan Elly Aartsen (r) en Erna van ’t Veer (l).
© Foto Pascal Fielmich
Zaandijk

Het fenomeen heet ’Kaike en Koiere’. Vrij vertaald kijken en kuieren, in een rustig gangetje langs de kramen van de rommelmarkt op de Lagedijk in oud-Zaandijk. Op zoek naar een leuk, betaalbaar verjaardagscadeautje.

Ze zeggen het allemaal, ’het is niet meer wat het geweest is’. Beloofd 150 kramen staan ze niet meer aan beide kanten van de Lagedijk. Misschien voorheen wel zo efficiënt, maar ook benauwend. Zeker als het op zondagochtend regent.

Op zoek naar een betaalbaar schilderijtje of een ander kunstwerk kun je zondag ook heel veel kramen overslaan. Vooral oude kleding is populair en het komt in alle maten en kwaliteiten. Ook de Zaanse zolders en schuurtjes bevatten zo te zien geen kunstschatten. Wat zouden ze met die rommel doen als ze hun kraam weer afbreken, vraag je je af.

Ans Verrept uit Wormerveer staat inverdan op een parkeerterreintje langs de Lagedijk. Een keurig groen laken op de marktkraam, die overigens 45 euro huur kost. Haar kraam is mooie mengeling van sieraden, foto’s, tekeningen en exclusief ogend glaswerk. De laatste is haar eigen liefhebberij.

De Wormerveerse komt al jaren op de Zaandijker rommelmarkt, maar de laatste jaren vooral voor de gezelligheid. Ze verwacht niet met winst naar huis te gaan. ,,Ik heb oorbellen liggen voor een euro. Mensen kijken er niet eens naar.’’

Fotograaf René Kempes uit Zaandam verkoopt elk jaar geprinte foto’s op de ’Kaike en Koieremarkt’. ,,Ik doe het vooral om mijn werk te laten zien. Dit is mijn etalage. Voor het geld doe je het niet. Zijn foto’s kosten 7,50 tot 19,90 euro. Maar het cadeau zit er net niet tussen.’’

In het Theehuis van de beeldentuin belooft Trude Brans ’meer dan honderd kunstwerken voor minder dan 100 euro’. Kennissen Elly Aartsen en Erna van ’t Veer zitten bij haar aan de verkooptafel. ,,Het was zaterdag al gezellig druk. Ja, ook wel werk verkocht. Aan streekgenoten en toeristen.’’ Veel keuze, maar niet ’krek wa’k wou’.

Voor het theehuis staat Ton Elzenga uit Wormerveer met een bonte verzameling van glas, aardewerk, koper, prenten en een paar schilderijtjes. Een echte zolderopruiming van een verzamelaar. ,,Mijn vrouw zit mij op de huid. ’Je kunt die spullen niet eeuwig bewaren. Verkoop het dan!’ Ze heeft wel gelijk.’’

Maar verkoopt hij ook? ,,Nee. Mensen willen geen koper meer poetsen.’’ Mooi glasservies. ,,Ja, ze vragen ook wel wat ik er voor wil hebben, maar dan lopen ze zonder verder wat te zeggen gewoon door.’’ En die kleine aquarel? Oh, da’s van Monet, de Dam in Zaandam.’’ Van Monet? ,,Nou ja, van een kunstschilder, naar een werk van Monet.’’ Hoeveel kost die? ,,Dertig euro.’’ Da’s te veel en aangezien ik niet wil afdingen wordt het maar een bierpakket van brouwerij Hoop.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen