Zingende krantenlezers verpletteren Shaffyrecord, volgens de organisatie is het een ’gevalletje 1+1=3’

Onder oorverdovend gejoel en gejuich vult notaris Sandra Voors het aantal deelnemers in. George Baker houdt het reuzenformulier vast en Durk Geertsma kijkt toe.
© Peter Schat
Enkhuizen

Dat het ’Shaffyrecord’ zondagmiddag aan gruzelementen ging overtrof in elk geval de verwachtingen van Durk Geertsma, een van de ombudsmannen van deze krant en drijvende kracht achter de succesvolle aanval op dit record zondag in het Zuiderzeemuseum: uit maar liefst 1567 officieel geregistreerde kelen klonk ’De Zuiderzeeballade’.

,,Het is een gevalletje 1+1=3 want de koren die optraden waren een trekker, het museum trok bezoekers en het zonnetje dat doorbrak deed de rest.’’

Lees ook: Recordpoging krant maakt Zuiderzeemuseum even ’n heel klein stukkie van die goeie ouwe tijd

Een optelsom van weer, locatie en enthousiasme dus. ,,De betrokkenheid van onze lezers bij de krant is ook weer aangetoond’’, aldus Geertsma, die zondagochtend ’toch nog wel de kriebels had’ of het goed zou komen. ,,Als je dan al zingend ziet dat het hartstikke gezellig is, is dat een ongekend goed gevoel.’’

Drie jaar geleden was hij ook betrokken bij de happening in Middenbeemster, waarbij 809 mensen het lid ’Zing, Vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy zongen. De kunst was dus minimaal 810 mensen in het Zuiderzeemuseum ’De Zuiderzeeballade’ te laten zingen. Dat lukte ongekend goed, want met 1567 door de notaris geregistreerde zangeressen en zangers is een nieuw record gevestigd.

Lees ook: Lezers van deze krant verbreken record: 1567 zingen de Zuiderzeeballade [video]

Zij werden op toon gehouden door George Baker en de instrumentalisten van het Zaanse shantykoor Het Kapiteinskoor. Voor de warming-up zorgden shantykoren Rumor dit Mare uit Leiden, Zilt uit Wormerveer, Kaap Hoorn uit Hoorn en Nortada uit IJmuiden die optraden in het kader van het Zomertijd Shantyfestival. De zaterdagse bijlage Zomertijd heeft dit jaar het thema ’water’, vandaar dat voor de krant shanty, Zuiderzeemuseum en Zuiderzeeballade een treffende combinatie waren. De 1567 zingende lezers waren het daar van harte mee eens.

Livestream

Kijk hier de livestream terug. Klik daarvoor op het onderstaande beeld. Geen geluid? Klik dan op het luidsprekertje rechts onderin beeld.

Appgebruikers klikken hier.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen