Premium

Een beetje Koningsdag op rijk gevarieerde Langedoikermarkt

Een beetje Koningsdag op rijk gevarieerde Langedoikermarkt
André Kannegieter verkoopt zelfgemaakte kaarsen.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Broek op Langedijk

Veel evenementen hadden afgelopen weekeinde last van de regen. Zo ook de 40e editie van de ’Langedoikermarkt’. Maar zaterdag rond het middaguur klaarde het op en kwam de loop er alsnog goed in.

Mannenkoor De Lofstem staat traditiegetrouw op de markt met een loterij. Enveloppen aan een ijzerdraad. „We doen het om concerten te kunnen organiseren”, verklaart Peter Lerchbaumer. „Daarnaast staan we hier om leden te werven en ons nieuwe concert te promoten.”

André Kannegieter verkoopt zelfgemaakte kaarsen. Vanuit zijn rolstoel roept hij wervende teksten. „Kaarsen te koop, slechts één-vijftig!” Hij verkoopt ze namens De Vonder, een werkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking in Heerhugowaard. „De stemming zit er goed in”, vindt hij. „We hebben wel even regen gehad, maar dat viel best mee!”

Het is een gevarieerde markt. Maatschappelijke organisaties en verenigingen doen mee, commerciële verkopers en semi-professionele verkopers, bijvoorbeeld met vogelhuisjes en ansichtkaarten. Dan zijn er de particulieren, zoals bewoners die vanuit hun huis handel drijven.

Patatkraam

Tenslotte zijn er muzikanten, een draaimolen, een patatkraam, poffertjes. Te hooi en te gras. Groen en rijp. Kersen en aardbeien. En kijk: daar is Dweilorkest de Krieltjes! Ze stappen gezellig door de menigte.

’Moeders Worsten’ staat op De Dijk naast een bakker en een professionele parfumverkoper. Droge worsten. Hazelnoot, vijgen, Provenzalischer Krauter. Duitse worsten? „Nee, uit de Auvergne in Frankrijk”, legt Moeders uit. „We staan ook elke week op de braderie in Egmond aan Zee. We verkopen vooral aan Duitsers. Vandaar.”

De familie Oudes doet al sinds 1992 mee. „Het was veel groter toen”, blikt René Oudes terug. „Wij hebben ook jaren knakworstjes verkocht. En de E.H.B.O. stond altijd bij ons in de tuin. Nu verkopen we enkel nog handel van zolder.” Twee dames in klederdracht spelen onder een afkapping op accordeons. Ze zijn van ’Behoud het Westfries Kostuum’. Drie collega’s, ook in klederdracht, zitten te kantklossen.

Organisator Nick Hazewinkel ziet het tevreden aan. „We willen anders zijn dan andere markten. Dat lukt steeds beter!” Een stukje verderop speelt de 12-jarige Pim Smit een deuntje op zijn elektrische gitaar. Naast hem een bord met de tekst: ’Ik zit krap bij kas, maar ik spaar voor ’n bas!’ En zo is het tegelijk ’n beetje Koningsdag, daar op de Langedoikermarkt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen