Premium

Een bacteriofaag uit Georgië moet een einde maken aan de terugkerende longontstekingen van Sebastiaan Gerber uit Tuitjenhorn

Een bacteriofaag uit Georgië moet een einde maken aan de terugkerende longontstekingen van Sebastiaan Gerber uit Tuitjenhorn
Sebastiaan Gerber (l) krijgt bij het zoeken naar de oplossing voor zijn longontstekingen hulp van de bevriende George Nieuwland.
© Foto Nick Maarsen
Tuitjenhorn

George Nieuwland (40) uit Tuitjenhorn ziet maanden terug op tv een documentaire over de bacteriofaag. Dat zou zijn vriend Sebastiaan Gerber (43) best eens kunnen helpen tegen zijn longontstekingen, denkt hij. Nu hebben ze samen een stichting: Bacteriofaag Holland.

De hulp die de Tuitjenhorners met de stichting aan anderen gaan bieden, is ontstaan uit een emotionele vriendschapsband. ’Als jij op deze manier van die verdomde longontstekingen afkomt’, zegt Nieuwland op een dag bloedserieus tegen Gerber, ’dan ga ik jou daarbij helpen.’ Klein detail: ze moeten ervoor naar Georgië.

Gerber loopt jaren geleden een dwarslaesie op. Zijn middenrif raakt zodanig beschadigd, dat hoesten niet meer gaat. Hierdoor hopen bacteriën zich in zijn longen op, waardoor hij met regelmaat een longontsteking krijgt. De enige behandeling: een antibioticakuur. Gerbers lichaam raakt op den duur steeds meer gewend aan de kuren. Om hetzelfde effect te krijgen, moet hij steeds grotere doses antibiotica nemen. Hoe groter de dosis, hoe langer het herstel duurt.

,,Ik zag zijn gezondheid elk jaar een stukje minder worden”, vertelt Nieuwland. ,,Hij heeft de documentaire gekeken die ik hem adviseerde. Toen ik Sebas wat later tegenkwam, zei hij maar één ding: ’Ik wil naar Georgië.’ En zo is alles begonnen.”

De bacteriofaag is een soort parasiet die zich op een bacterie stort en niet meer loslaat. Hij ’leeft’ op bacteriën. ,,Eenmaal voldaan, verdwijnt hij dus vanzelf weer uit het lichaam”, vertelt Gerber. ,,In Nederland kennen we dit niet. Ik had er nog nooit van gehoord.”

Nieuwland en Gerber leren elkaar vijf jaar terug kennen. Gerber zet zich in die tijd in om geld op te halen voor Heliomare, waar hij zelf aan zijn herstel van de dwarslaesie werkt. Hij wil er hulpmiddelen die niet in het verzekeringspakket zitten mee financieren. ,,Sebas had een duidelijk doel voor ogen”, zegt Nieuwland. ,,Dat waardeerde ik enorm. Ik deed een donatie. Sindsdien is er leuk contact ontstaan.”

Behandeling

Op 14 september 2019 reizen de twee vrienden af naar het Eliava Instituut in Tbilisi. Gerber ondergaat dan zijn eerste behandeling. Hij heeft via de post wangslijmvlies opgestuurd, op basis waarvan de medici kunnen aangeven welke bacterie het lichaam verstoort. Doet de faag z’n werk, dan kan Gerber deze voortaan per post naar Nederland laten komen.

,,We krijgen bij dit hele proces hulp van een Georgisch sprekende vrouw uit Eenigenburg”, vertelt Nieuwland. ,,Zij was voor ons een belangrijke schakel in het contact met het instituut. Met haar stappen we straks in het vliegtuig naar Georgië, zodat we een band met de medici daar kunnen opbouwen. Het zou mooi zijn als we kunnen gaan samenwerken.”

Ze hopen terug te komen met goed nieuws. Maar wat nou als het toch niet werkt? Gerber: ,,Aan een negatieve wending denk ik geen moment. Het levert ons namelijk in alle gevallen iets positiefs op. Wij bewandelen nu de weg die mensen in dezelfde situatie als ik zouden kunnen overwegen. Als het bij mij niet werkt, wil dat niet zeggen dat het niemand anders kan helpen.”

Voor één persoon heb je vanuit Nederland in totaal zesduizend euro nodig. ,,Het is een hoop geld”, weet Nieuwland. ,,Wij weten straks óók de weg. En als je anderen kunt helpen, geeft dat gewoon voldoening.”

Meer info is hier te raadplegen.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen