Premium

Veel jongeren bij Haarlem Jazz & More op en rond de Grote Markt

Veel jongeren bij Haarlem Jazz & More op en rond de Grote Markt
Jazz & More op de zaterdagavond, gezien van de Grote of St.-Bavokerk
© Foto Anja van Zalinge
Haarlem

Het is dansen geblazen, zaterdagavond op de volle Grote Markt. Een deejay draait allerlei dansmuziekjes door elkaar, en lardeert dat met bijvoorbeeld een fragmentje ’Take Five’ van het Dave Brubeck Quartet.

Ondertussen wordt op soepele wijze alles in gereedheid gebracht voor het optreden van Leona Philippo, die met haar band op de late avond geprogrammeerd staat en onder meer een cover doet van John Lennons ’Beautiful Boy’. Omdat de temperatuur aangenaam is, ontstaat het gezellige sfeertje van ’elkaar ontmoeten op het plein’. Eigen consumpties meebrengen is niet toegestaan. Blijkbaar zijn Danique, Iris, Chanelle en Anna - die vooraan staan te dansen - niet van deze regel op de hoogte. Van hen wordt een meegebracht pak ijsthee door ijverige beveiligingsfunctionarissen in beslag genomen. „En er zat niet eens alcohol in”, reageren de vijftienjarigen beduusd.

Kringloopwinkel

Enkele uren eerder zijn het Rikkie (10), Daantje (9) en Naomi (8) die vrolijk staan te swingen op te opzwepende klanken van het Belgische NAFT. Met twee slagwerkers en vier blazers komt de stemming er lekker in. De trompettist bespeelt een exemplaar dat zó uit de kringloopwinkel lijkt te komen. Toch hebben ze al menig feest en festival op de kop gezet. „Ze zijn cool”, vindt Rikkie. „We houden van lekker dansen”, zegt Daantje. „Kijk, we zijn op het scherm!”, roept Naomi. Ouders Claudia en Dennis slaan het kroost glimlachend gade. „We zijn onlangs naar Vijfhuizen verhuisd, maar komen graag even naar Haarlem Jazz & More. Het is nog vakantie, dus het kan. Zo’n festival verbindt en geeft goede energie. De kinderen zijn gek op allerlei soorten muziek. Net als wij.”

Veel jongeren bij Haarlem Jazz & More op en rond de Grote Markt
Deejay Phalerieau en MC ’Alainde Lon’ zetten de Grote Markt op stelten.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Op het Klokhuisplein is er inmiddels geen doorkomen meer aan. Was er op eerdere avonden nog de mogelijkheid om vlak voor het podium langs richting de Oude Groenmarkt te komen, tijdens het optreden van Isaac Bullock en zijn muzikale vrienden barst het plein uit de spreekwoordelijke voegen. Bullock krijgt de Houten Haarlemmers flink in beweging. Omlopen dan maar, om nog een glimp op te vangen van Colibri the Band, die de ene na de andere fraaie soulmedley ten gehore brengt met toeters en bellen. Zoals ’Let’s stay together’, waar componist en dominee Al Green vast vrolijk van zou worden.

Vrijdagavond heeft de blues van Muddy Waters dan al over de markt geklonken, vertolkt door een fijne tributeband met Robert Fossen en Thomas Toussaint. „Een droom om hier te mogen staan”, zegt mondharmonicaspeler Toussaint niet zonder trots.

Lees ook: Jazz & More in de kroegen: voor wie het horen wil

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen