Premium

Zusjes Imani, Alysha en Kaylee de Jong domineren bij 64e Zeemijl

Zusjes Imani, Alysha en Kaylee de Jong domineren bij 64e Zeemijl
Aan de finish van de Zeemijl.
© Foto united photos/rob van wieringen
Bloemendaal ’

Als het golft, dan golft het goed. Niet te stuiten, niet te sturen. Duurt het dagen, duurt het uren.’ Het nummer van De Dijk was zeker van toepassing op de 64e Zeemijl. Een week na de geplande datum ging die deze zondag dan toch door. Het werd een heroïsche strijd die Klaas van Beek won, maar waar het na afloop ging over de zusjes Imani (23.30,20), Alysha (29.48,60) en Kaylee de Jong (29.56,20).

Het Hoofddorpse trio bezette het gehele erepodium bij de vrouwen. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Geweldig”, liet Ruud Cloeck, voorzitter van de organiserende Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade bij de prijsuitreiking weten. Maar er was nog een loftuiting. Van de snelste zwemmer van het 350-koppige veld. „Morgen in de krant: Imani wint Zeemijl. Op acht seconde na sneller dan alle mannen”, complimenteerde algeheel winnaar Klaas van Beek de 17-jarige Hoofddorpse. Achter de 30-jarige IJmuidenaar werd Kristaan Lenos (24.57,50) tweede voor Marijn Kagchelland (25.33,75).

De rode draad in alle verhalen bij de finish waren toch wel de flinke golven. De Bloemendaalse wethouder sport Susanne de Roy van Zuidewijn gaf er een positieve draai aan: „Nu kon ik vanaf zee een keer het strand zien. Het was mijn eerste keer. Geweldig. Met al die boten om je heen voelde het heel veilig.” Ook op een andere manier was de veiligheid geborgd. „Mijn zoon Willem heeft op me gewacht. Dat was ook fijn. Hij heeft wel wat extra zakgeld verdiend.”

Wie ook wat verdiende was Antoine Flori, mede-eigenaar van Kras Sport. „We hadden de grootste groep en daarmee deze beker gewonnen. Dat blijft een grote eer. En ik ben blij dat we hebben kunnen bijdragen aan het plezier van onze zwemmers.” Flori, die zelf vijfde (27.:13,75) werd, was zeer te spreken over de startprocedure. „Het was duidelijk wanneer we mochten beginnen met de wedstrijdzwemmers. Met een Imani de Jong, vorige maand nog deelneemster aan het Europees Jeugdkampioenschap, krijgt het evenement wel wat cachet.”

Op het strand krijgen de deelnemers hun traditionele kopje tomatensoep. ’Uitdeelster’ Monique van Straaten: „Ik denk dat ik er ondertussen vierhonderd heb uitgeschept. Veel zwemmers halen een tweede bakkie.” Onder hen ook Wilma Teeuwen, die met zoon Rens, man George, schoondochter Brenda Weber en haar broertje Jasper veel lol hebben. „Rens heeft voor het eerst zijn ouders eruit gezwommen”, liet iedereen in koor weten. „Maar ik heb er ook hard voor getraind bij de Watervrienden IJmuiden”, verontschuldigde Rens Teeuwen zich. Vader George berustte in de prestatie van zijn zoon. „Het motiveert weer om wat te gaan doen. Hoewel, ik lag bij de eerste boei nog wel voor hem.”

Met een lege soeppan als stille getuige, liep Cloeck met een grote glimlach van het strand af. „De deelnemers komen allemaal terug volgend jaar. Wie weet is het zeetje dan vlak.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen