Premium

Column In 60 seconden: Irritant

Column In 60 seconden: Irritant

Een stukje voor deze krant tikken? Kan tegenwoordig overal. Thuis aan de keukentafel, op een hotelkamer waar dan ook ter wereld.

Of ergens in de platte polder aan een picknicktafel. Een laptop, wifi, of (in de platte polder) een hotspot via je mobiele telefoon, meer heb je niet nodig. Best fijn dat de techniek zich zo heeft ontwikkeld. Hoewel: al die apparaten gaan ook steeds meer voor je denken. Maken keuzes die je voorheen zelf maakte. Irritant.

Een radio heb ik niet meer in huis: je hebt tegenwoordig alle zenders bij de hand via de televisie. Terwijl ik aan de tafel een stukje zit te tikken spits ik de oren. Een interessante reportage op Radio 1. Middenin zijn verhaal stopt de geïnterviewde er mee. Huh? Verbinding verbroken? Ja, maar niet die met de geïnterviewde. Mijn televisie heeft zichzelf uitgeschakeld omdat ik al een tijdje niet gezapt heb. ’Om energie te besparen’, meldt dat apparaat dan. Irritant.

Mag ik aub zelf bepalen of ik de tv aan laat staan? In de auto het zelfde. Je bent nog geen drie meter de parkeerplaats af of dat vervelende bliepje begint. ’Doe de veiligheidsgordelom’. Irritant. En nutteloos. Ik doe die gordel heus wel om. Maar hé: niet zeuren.

Want als egel heb je pas echt last van die zelfdenkende apparaten, lees ik op de Facebookpagina van een dierenartsenkliniek. Steeds meer mensen hebben een robotgrasmaaier. Zo’n uit de kluiten gewassen elektronische kever die zelfstandig over de grasmat rijdt en de boel kortwiekt. Ook ’s nachts. Als egels in de tuin rond scharrelen. Veranderen die scherpe messen je gazon zo in een egelkerkhof. Want stoppen voor een egeltje? Daar is zo’n slimme maaier dan weer net te stom voor.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen