Showman’s Fair is grabbelton vol vertier

Prima weer en prima sfeer.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Ook de toiletjuffrouw was in stijl.
© jjfoto.nl / Jan Jong
René Groothof speelde Peter en de Wolf
© jjfoto.nl / Jan Jong
1/3
Alkmaar

,,Dit is zo wonderlijk. Een concert als dit heb ik nog nooit gegeven’’, zegt zangeres Lavalu. Het is zondagmiddag in stadspark de Hout en ze communiceert met haar publiek via koptelefoons, te verkrijgen tegen betaling van een muntje.

Zo kun je genieten van een intiem concert terwijl rondom een druk theaterfestival zich ontrolt.

Want druk is het deze zondag tijdens Showman’s Fair. De eerste editie van het festival werd met zo’n vijfduizend bezoekers over drie dagen goed bezocht.

Kermis

Het park is omgetoverd tot een theaterkermis met tenten waar artiesten van divers pluimage optreden. Cabaretiers, theatermakers, musici, een ouderwets vlooientheater. Zelfs van het toilet (‘The plees to be’) is een belevenis gemaakt.

Showman’s Fair is bedacht door Terts Brinkhoff, lang geleden de initiatiefnemer van theaterfestival Parade. Dat heeft inmiddels een enorme vlucht genomen. Met Showman’s Fair wil Brinkhoff terug naar de kleinschaligheid. Annemiek Klever, die het festival naar Alkmaar haalde, onderschrijft dat van harte. Het moet weer ‘dicht op de huid’, zegt zij. Vandaar: geen voorverkoop, elke voorstelling kost een muntje van drie euro, je stapt gewoon een voorstelling binnen en ziet wel wat er gebeurt. En geen foodtrucks, alleen één restaurant.

Rijen

Het blijkt te werken. Vrijdagavond moet het nog een beetje op stoom komen, maar zondag is het echt druk, met lange rijen voor de tenten waar voorstellingen op beginnen staan. Zoals bij de arena-achtig zaal, een fraai houten bouwwerk, waar de Alkmaarders Ton, Taeke & Patricia optreden met jazzy liedjes onder het motto ‘Het kan nog erger’. ,,Vrijdag dachten we nog: dit is wel groot. Maar vandaag zaten alle voorstellingen vol’’, stelt bassist Taeke Ettema tevreden vast. En gitarist Ton Mulders: ,,Mooi dat hier van alles naast elkaar kan plaatsvinden.’’

En inderdaad, het is een grabbelton vol vertier. Een lange rij staat er voor de tent waar Bart Klop en Maarten Hopman uitweiden over hun man-zijn (‘Boys will be boys, schudden met die toys’). Je kunt terecht bij een ouderwets leuk vlooiencircus waar Dr. Q zijn vlooien Samson, Goliath en Cassandra duizelingwekkende stunts laat doen.

Climax

Mimespeler Hakim of punkfanfareband De Kift zijn van de partij. En bij de Schouderklop van God word je binnengelokt met een goed verhaal maar valt de climax een beetje tegen. Hoort er allemaal bij. Showman’s Fair is leuk door de diversiteit aan artiesten waardoor je je kunt laten verrassen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen