Jan de Roos van voormalig staalmontagebedrijf Afas-stadion voelt zich onterecht aangevallen

Jan de Roos van voormalig staalmontagebedrijf Afas-stadion voelt zich onterecht aangevallen
Een luchtfoto van de schade aan het dak van het AFAS Stadion van AZ.
© ANP/Dutchphoto
Alkmaar

Jan de Roos, indertijd eigenaar van het niet meer bestaande Jan de Roos Montage BV, vindt geen schuld te hebben aan het instorten van het dak van het Afas-stadion op 10 augustus.

Hij stelt bij NH-Nieuws zich onterecht aangevallen te voelen omdat zijn bedrijf in één adem wordt genoemd met een rij potentiële boosdoeners. In 2005 en 2006 monteerde zijn bedrijf de staalconstructie van het stadion. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kwam vrijdag met het resultaat van een verkennend onderzoek naar de calamiteit. De conclusie was dat falende lasverbindingen het instorten van een deel van het dak veroorzaakten.

De Roos zegt dat zijn bedrijf de onderdelen gemonteerd heeft, die door een staalconstructiebedrijf waren gemaakt. Het lassen van zware constructieve verbindingen gebeurt bij het constructiebedrijf, niet op de bouwplaats.

Uitvoering

De constructie van het dak was op zich goed, aan de uitvoering schortte het omdat tijdens de bouw fouten zijn gemaakt, is de conclusie na het verkennend onderzoek van de OVV.

Zoals eerder in deze krant gemeld, vond het lassen plaats in de fabriek van het inmiddels failliete bedrijf Hardstaal in Lemmer. Volgens De Roos beperkte het laswerk op de bouwplaats zich tot kleine reparaties. Of daar tijdens de bouw sprake van is geweest, zegt hij zich na dertien jaar niet meer in detail te kunnen herinneren.

De berekeningen van de staalconstructies zijn gemaakt door Simon Romkes uit Sint-Nicolaasga. Hij voorspelde voor het verkennend onderzoek klaar was al dat het euvel bij de lasverbindingen van de spanten lag en verklaarde zaterdag in deze krant blij te zijn dat de OVV hem vrij pleit.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen