Premium

Postillon d’amour verbindt bezoekers Smaakmarkt Wijk aan Zee

1/2
Wijk aan Zee

’Alles is liefde’, werd zaterdagavond luidkeels gezongen in één van de kleine theatertjes op de Smaakmarkt in Wijk aan Zee.

Na regenachtige dagen dreven in de nu blauwe lucht boven de markt op hun gemak witte wolkjes en een briesje verspreide heerlijke etensgeuren over het gezellig drukke Julianaplein. De avond stond in het teken van Smaaktheater met op het programma ’Honger naar liefde’.

Aan volle tafels wordt gegeten, gedronken en gepraat. Kinderen met geschminkte gezichten spelen met hun vriendjes tussen de tafels en op de plateaus van de uitgezette fontein.

Jaimie uit Heemskerk wacht met handen vol lekkers met een vriendin op nog een bestelling. „Ieder jaar kom ik hier en het is nog net zo leuk als de eerste keer. Nu ben ik met vriendinnen, onze kinderen hebben oppas. We hebben een tafeltje geconfisqueerd. Om de beurt halen we eten. Hapje proeven?”, biedt ze gul aan.

Een postillon d’amour met hartjes op de revers, komt met een dienstfiets aan de hand stijlvol aangelopen. „Als postbode van de liefde verbind ik mensen met liedjes en briefjes”, wijst Dick Reitsma uit Heemskerk naar nu nog onbeschreven roze briefjes op een plankje op de stang. „Bezoekers kunnen een liefdesbriefje schrijven en ik geef die dan aan de bestemde persoon.” Dan barst hij met weids gebaar los in het Italiaanse lied ’O sole mio’.

„Mag ik er even langs”, vraagt een muzikant die een feestelijk versierde piano op wieltjes tussen de eters manoeuvreert. Een kleine cupido duikt hier en daar op. Bij een rozenboog kan worden getrouwd. Wel in bruidskledij, maar niet voor het echie.

Protestportret

Petri Raijmakers en Antoinette Verbrugge, aanjagers van de petitie ’Ban de Brom’, zijn ook aanwezig. Ze doen deze avond goede zaken voor hun portrettenactie die het protest tegen de plannen van Tennet moet ondersteunen. Met de handtekeningen van deze petitie willen de beide dorpsbewoonsters de garantie afdwingen bij Tennet dat het toekomstige transformatorstation aan de Zeestraat geen overlast door laagfrequent geluid zal geven in Wijk aan Zee en Beverwijk. Gekleed in T-shirt met daarop een print van hun slogan en een foto van de boxer Koen met ook een koptelefoon op zijn hondenkop, voeren de dames op vrolijke wijze strijdlustig actie. Met deze avond erbij hebben ze binnen een week ruim 200 koptelefoon-portretten van sympathisanten kunnen maken vertelt Antoinette. Daarmee worden actieposters en een filmpje gemaakt. „We gaan goed”, vult Petri tevreden aan.

Wijk aan Zee’s ’eigen burgemeester’ Aad Hiemstra mist geen enkele Smaakmarkt. „Al drie rondjes heb ik gelopen, zie overal lekkere dingen en toch kan ik niet kiezen. Maar het rondlopen, het ruiken en praten met mensen vind ik het leukst. Vanmiddag bij het opbouwen van de markt zag ik zo’n 30 man bezig waaronder veel nieuwe vrijwilligers, jong en oud. Geweldig. Iemand zei net, ’lekker kneuterig’ en daar hou ik ook van.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen