Premium

S(h)oppen op de Zaanse Schans, slenteren langs de Zaan

1/2
Zaandijk

Oude ambachten en moderne huisvlijt. Tijdens de jaarmarkt in Zaandijk en de Folkloredag op de Zaanse schans worden zaterdag traditionele technieken in een nieuw jasje gehesen. Meer dan 150 marktlieden spreidden hun waren uit.

De Zaanse Schans ziet er deze dag anders uit dan anders door de opstelling van een bonte verzameling marktkramen. De verkoop van Hollands goed houdt de vele bezoekers uren zoet. Gehaakte olifanten, beelden van ijzer, een workshop edelsmeden, sieraden van Nespresso-cups; ook moderne huisvlijt weet goede sier te maken met traditionele technieken.

S(h)oppen op de Zaanse Schans, slenteren langs de Zaan
De band Hailander.
© Foto Dea Massaut

Straattheater

De Folkloredag is een traditie; sinds 1968 elke derde zaterdag in augustus op de Zaanse Schans. Marktbezoekers worden getrakteerd op Hollandse deuntjes door onder andere De Enkhuizer Sjappetouwtjes en de dames van het straattoneel. Voor hen is wasdag. Bij de aanlegsteiger van de Windmolencruises zingen de lieden van de Sjapppetouwtjes hartstochtelijk over het zware zeemansleven. Met de woorden ’We soppen tot de avond toe’ zijn ook de wasvrouwen druk.

S(h)oppen op de Zaanse Schans, slenteren langs de Zaan
De oude brandspuit op de Zaanse Schans
© Foto Dea Massaut

Kiekjes

De historische handelingen van wassen en schrobben en het droogslingeren van de was door een antieke wringer houdt vele bezoekers staande. De Hollandse ambachten en molens van de Zaanse Schans zijn fotogeniek. Tijdens de Folkloredag is er zoveel te zien dat er hier en daar kleine files ontstaan door al die kiekjes die móeten worden gemaakt.

S(h)oppen op de Zaanse Schans, slenteren langs de Zaan
Het weefgetouw ontbreekt niet op de Folkloredag op de Zaanse Schans.
© Foto Dea Massaut

Aan de overkant van de Zaan, in Oud-Zaandijk, wordt het straatbeeld van de Lagedijk bepaald door een reeks marktkramen. 135 marktlieden hebben zich aangemeld voor de traditionele jaarmarkt. Ondanks de slechte weersvoorspellingen heeft niemand afgezegd, vertelt marktmeester Jan Duijvis.

Voor de oprichter van de Stichting Zaandijk Leeft en initiator van de jaarmarkt, wordt dit een bijzondere editie. „Het is mijn laatste! Ik heb in 2004 de stichting opgericht om initiatieven ten behoeve van de bewoners van Zaandijk te stimuleren. De markt was mijn idee. Ik ben nu 75 jaar, een mooi moment om te stoppen. Ik heb vijf mensen op het oog die - verdeeld - mijn taken wel kunnen overnemen. Maar pas na de viering van Zaandijk 525. Dat wordt een heel mooi feest.’’ De jaarmarkt in Zaandijk is naar traditie opgesplitst in twee dagen. „Zaterdag is voor de handelaren. Zondag is er rommelmarkt. Voor de ’Zaandijkers’.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen