Premium

Met 74 schepelingen opeengepakt slapen in hangmatten: Op Zr. Ms. Bonaire kun je zien hoe hard het leven van een zeeman vroeger was

Met 74 schepelingen opeengepakt slapen in hangmatten: Op Zr. Ms. Bonaire kun je zien hoe hard het leven van een zeeman vroeger was
Ben Mooiman op Zr.Ms. Bonaire: ,,Er is nog zat te doen op dit prachtige schip.”
© Foto Peter van Aalst
Den Helder

Ooit keren weer kanonnen terug op het dek van schroefstoomschip Zr.Ms. Bonaire in dok 1 op Willemsoord.

„Geen echte kanonnen, maar replica’s gemaakt van dun metaal”, vertelt Ben Mooiman, voorzitter van de stichting die het schip beheert. Op het achterdek wordt de overkapping van de kampanje in ere hersteld en in het kombuis staat straks wederom een fornuis.

Aan de zijkanten van het bovendek van de Bonaire wordt momenteel gewerkt aan de verschansing waarin de hangmatten van de matrozen werden opgeborgen. „Moet je je voorstellen”, zegt hij „de bemanning werkte vier uur op en vier uur af. Als de matrozen vier uur geslapen hadden, werden de hangmatten weer in de verschansing opgeborgen. Wat een gesleep moet dat zijn geweest.”

Bar

Op de andere dekken van het schip is ook van alles aan het veranderen. Waar eerst de machinekamer was, is nu een zaal voor recepties en bijeenkomsten. „Deze bar konden we overnemen van schouwburg De Kampanje. Hij komt hier goed tot zijn recht. Daarachter is een ruimte gemaakt met koelkast en afwasmachine.” In het voorschip, waar vroeger de 74 schepelingen dicht opeen gepakt sliepen, is een expositie ingericht over het leven aan boord van een marineschip zoals de Bonaire. Mooiman: „We hebben advies gekregen van het ontwerpbureau dat ook door het Marinemuseum wordt ingeschakeld. Zij stelden voor om de voorwerpen die in het dagelijks leven gebruikt werden te tonen in houten tonnen.”

De 19e eeuwse attributen zoals spelletjes, scheergerei, instrumenten en andere gebruiksvoorwerpen komen er fraai in uit. Tekst en uitleg wordt gegeven op kunststof doeken die tussen plafond en vloer gespannen zijn. Helemaal voor in de punt van het schip is een ziekenboeg ingericht. Er tussen staat een manshoge foto van de scheepsarts. Met een druk op de knop komt het ’gezicht’ van die arts tot leven op een beeldscherm. De op film opgenomen acteur vertelt vervolgens over het Spartaanse leven van de bemanning en de vele gevaren en ziekten die op de loer lagen in de 19e eeuw.

Het achterschip was ooit het domein van de twaalf officieren. Daar waren de longroom, de kajuit van de commandant en de hutten van andere leidinggevenden. „Het is de bedoeling om die indeling weer zoveel mogelijk te reconstrueren. Helemaal lukt dat niet, want de trap van en naar het bovendek staat nu op de plek waar eerst de longroom was. Kan niet anders.”

’Kindje’

Ben Mooiman noemt de Bonaire zijn ’kindje’. De oud-directeur van Rijkswerf Willemsoord is sinds de komst van het schip in 1996 betrokken bij het beheer en de daarop volgende restauratie: „We zijn in 2005 pas goed begonnen met de restauratie en voorlopig zijn we nog niet klaar. Maar de jaren beginnen te tellen. Ons bestuur van drie man begint op leeftijd te komen. We zijn daarom op zoek naar versterking van jongere mensen die op termijn onze taak kunnen overnemen.”

Mooiman werd eerder dit jaar getroffen door een hartaanval: „Ik ben gelukkig hersteld, maar merk dat mijn conditie minder is dan daarvoor. Over anderhalf jaar hoop ik tachtig te worden en dan stop ik met het voorzitterschap. In een maritieme stad als Den Helder moeten toch genoeg capabele mensen te vinden zijn die zich voor het behoud van dit geweldige schip willen inzetten?”

Meer weten? Bel met Ben Mooiman via: 06-20085725.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen