Veiligheidsraad: ’Groot risico dat resterende deel dak AZ-stadion bezwijkt door lasbreuken’ [update]

Veiligheidsraad: ’Groot risico dat resterende deel dak AZ-stadion bezwijkt door lasbreuken’ [update]
Het ingestorte dak.
© Foto: ANP
Alkmaar

Tijdens het verkennend onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is vastgesteld dat de directe oorzaak van het bezwijken van de dakconstructie van het AFAS Stadion is te herleiden naar het falen van de lasverbindingen in de spanten.

Ook zijn er bij het dakdeel dat nog intact is twee breuken en twee verdachte plekken in de spanten geconstateerd. Deze breuken en mogelijke scheuren zouden kunnen leiden tot het uiteindelijk ook bezwijken van deze spanten. De OVV heeft een formele tussentijdse waarschuwing gegeven aan AZ en aan de gemeente Alkmaar.

Onderzoek

In het kader van het onderzoek dat Royal HaskoningDHV in opdracht van AZ uitvoert, zullen de komende periode de bewuste lasverbindingen in de gehele kapconstructie in detail geïnspecteerd worden middels non-destructief onderzoek. In overleg met de Onderzoeksraad voor Veiligheid zal er ook destructief onderzoek uitgevoerd worden naar de lasnaden van de bezweken spanten.

Veiligheidsraad: ’Groot risico dat resterende deel dak AZ-stadion bezwijkt door lasbreuken’ [update]
Detailfoto breuklijn.
© Onderzoeksraad voor Veiligheid

Tussenrapportage

AZ zal, wanneer de tussenrapportage van Royal HaskoningDHV met de voorlopige conclusies is afgerond, deze naar buiten brengen. De tussenrapportage wordt eind augustus verwacht.

Herstelplan

Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken zal er een uitgebreid herstelplan worden opgesteld dat ter goedkeuring voor uitvoering aan de Gemeente Alkmaar al worden voorgelegd. Hoeveel tijd dit traject tot volledig herstel in beslag zal nemen is vooralsnog niet bekend.

AZ neemt dit zeer serieus op. Het spreekt voor zich dat tot het moment dat er volledige zekerheid gegeven kan worden met betrekking tot de veiligheid van eenieder, de tribunes gesloten blijven voor publiek. Dit geldt overigens niet voor de ruimtes in het hoofdgebouw.

Volgens hoogleraar Constructief Vormgeven van de TU Delft Rob Nijsse duurt het herstel van het stadion zeker een jaar.

In een spoedaanschrijving die de gemeente Alkmaar vrijdag heeft gestuurd aan AZ Vastgoed staat dat deeigenaar van het AFAS Stadion in Alkmaar een plan van aanpak moet overleggen waarin onder meer staat hoe het ingestorte dakdeel wordt gesloopt en hoe het herstel eruit gaat zien. Alles moet ter goedkeuring langs de gemeente.

De gemeente wil wekelijks worden geïnformeerd over de vorderingen van het plan van aanpak. Voldoet AZ Vastgoed niet aan de eisen, dan neemt de gemeente de regie over en verhaalt dan alle kosten.

Wedstrijden

De consequenties voor het wedstrijdschema van AZ worden op korte termijn in kaart gebracht en besproken met KNVB en UEFA. De gesprekken met beide bonden zijn volgens AZ sinds zondag continu gaande.

Zondag ontvangt AZ in Den Haag, in het stadion van ADO, FC Groningen. Over de wedstrijden daarna kan nog niets worden gezegd, aldus een woordvoerder. De eerstvolgende thuiswedstrijd, na die van zondag, is op 22 augustus: tegen Antwerp in de Europa League. Dan zou het stadion van ADO opnieuw een optie kunnen zijn. Het eerste thuisduel in de competitie is op 14 september, tegen Sparta. ADO speelt dat weekend uit tegen Feyenoord.

Lees hier alle verhalen over het ingestorte dak van het AZ-stadion.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons