Premium

Jari Vlak met assist en treffer bij klantenbindende prestatie van ploeg van trainer Wim Jonk: Volendam vernedert Roda

Jari Vlak met assist en treffer bij klantenbindende prestatie van ploeg van trainer Wim Jonk: Volendam vernedert Roda
Jari Vlak en Zakaria El Azzouzi vieren de openingstreffer van Volendam.
© Orange Pictures/Fred Rotgans
Volendam

’Weergaloos Volendam overrompelt Roda JC’. Deze uitspraak van een fan van de thuisploeg was enigszins overdreven, maar de ploeg van trainer Wim Jonk deed vrijdag in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen wel aan klantenbinding. De 4-0 eindstand was een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Als Volendam zorgvuldiger met de mogelijkheden was omgegaan was de uitslag richting de dubbele cijfers gegaan. De treffer van Nick Doodeman in de blessuretijd van de eerste helft had Roda JC ’geknakt’, de bezoekers hadden na rust niets meer in te brengen.

Uitblinker Jari Vlak meldde zich met een brede glimlach in de catacomben. ,,Het is lang geleden dat we na een competitiewedstrijd met zo’n euforisch gevoel van het veld stapten’’, reageerde de voetballer desgevraagd. ,,Wanneer dat voor het laatst was? Als ik eerlijk ben kan ik mij op dit moment zelfs niet eens zo’n wedstrijd herinneren. Maar het is sowieso al heel lang geleden dat we in de competitie hebben gewonnen.’’

Vlak had met een fraaie steekbal op doelpuntenmaker Zakaria el Azzouzi een belangrijk aandeel in de openingstreffer en nam zelf de 2-0 voor zijn rekening. ,,In de tweede helft gaf ik nog zo’n pass op Zakaria, maar die keer scoorde hij helaas niet.’’ Om daar lachend op te vervolgen: ,,Maar een doelpunt en een assist is ook een hele mooie score, toch?’’

Ook Jonk had louter lovende woorden over voor het spel van zijn ploeg. ,,Op het eerste kwartier na, ik had de indruk dat een aantal spelers toch wat last van spanning had. Maar daarna heb ik veel mooie dingen gezien.’’

Op het moment dat Jonk na het eindsignaal zijn woorden uitsprak, was de deur van de kleedkamer van Roda nog altijd gesloten. Dat er onderling veel te bespreken viel was al duidelijk bij het verlaten van het veld. Diverse spelers moesten door trainer Jean-Paul de Jong worden gemaand om het meegereisde publiek te bedanken; supporters die tot diep in de tweede helft de ploeg uit Kerkrade bleven ondersteunen.

Drie kwartier na het eindsignaal viel eindelijk een reactie op te tekenen van De Jong. ,,Je kunt een wedstrijd verliezen, maar een 4-0 nederlaag bij Volendam vind ik niet bij Roda passen.’’

Uiteraard herbergden de visies van beide kampen een waarheid. Roda toonde zich niet de beste tegenstander die Volendam dit seizoen in de eerste divisie tegenkomt, maar wat de thuisploeg liet zien, biedt vertrouwen voor de toekomst. Waarbij nog moet worden bedacht dat Jonk vanaf volgende week eindelijk kan beschikken over Darius Johnson, de spits die in de voorbereiding veel indruk maakte. De laatste handtekening werd vrijdag gezet. Dat was te laat om de Engelsman speelgerechtigd te krijgen voor het duel tegen Roda, maar vrijdag tegen De Graafschap is Johnson inzetbaar.

Het Volendamse publiek had genoten. De veilige 3-0 voorsprong verzachtte het feit dat na rust diverse mogelijkheden om zeep werden geholpen. De manier waarop de thuisploeg die vele kansen creëerden was al winst ten opzichte van het teleurstellend verlopen afgelopen seizoen. Dat Martijn Kaars in de blessuretijd dan toch nog een vierde treffer aan het totaal toevoegde, gaf de Volendamse aanhang bovendien op het juiste moment nog een keer reden tot juichen.

FC Volendam: Bakker, Fadiga (47. Betti), Tol, Eerdhuijzen, Smal, Plat, Veerman, Vlak, Doodeman, El Azzouzi (81. Runderkamp), Murkin (67. Kaars).

Roda JC: Muyters, Klaasen, Cotan, Simakala (46.Prtajin), Croux, Schlösser, Remans (46. Ugbo), Van Eijma, Alonso, Verburgh, Souren.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen