Premium

Column Joris Brussel: Brom bijt oor

Column Joris Brussel: Brom bijt oor

Champagne. ’Man bijt hond’ komt weer op televisie. Ja, bij SBS6, die zender van ’Hart van Nederland’. Maar wat dan nog? Ik deed er tijdens mijn studie onderzoek of ’Hart van Nederland’ onder doet voor het NOS Journaal qua kwalitatieve nieuwsgaring. Onder de bezielende begeleiding van de Wijk aan Zeese journalist Jacky de Vries. Mijn onderzoeksconclusie was: de SBS6-journalisten zijn vakmensen. Het enige verschil is dat de ’gewone Nederlander’ en het ’alledaagse leven’ voorrang krijgen op wereldnieuws. En dat is precies waar ’Man bijt hond’ mooi op aansluit.

Wellicht dat de redactie een keer in de IJmond langs wil gaan. Hier hangen de verhaal immers in de lucht. Je hoeft alleen maar te kijken naar de zilverdeeltjes die door de lucht vliegen of je oor te luister te leggen. Want vraag maar eens aan een Tata Steel-medewerker of hij of zij uitkijkt naar het jaarlijkse moment dat de kerstpakketten worden opgehaald. Of wacht… die krijgt men natuurlijk niet. Samen met het hele gezin het kerstpakket uitspitten, was toch altijd – in ieder geval bij ons thuis – een leuk ritueel. Hoewel je de rest van het jaar dezelfde boodschappentassen, bijzetkrukjes en paraplu’s in de buurt tegen kwam. Gelukkig gaat het innemen van het kerstpakket er in één klap voor zorgen dat alle financiële druk waarmee Tata Steel kampt voorbij is. Toch? Want die paar duizend potjes jam en flesjes wijn zullen grote impact hebben. Dat geloof ik zeker. Maar niet qua besparing, maar hooguit qua teleurstelling voor de ontvangers.

Een onderwerp voor ’Man bijt hond’. En als haar programmamakers dan toch hun oren bij ons in de buurt openzetten, kunnen ze gelijk een voorproefje krijgen van de brom. Oftewel het geluid dat het beoogde transformatorstation van Tennet zou kunnen veroorzaken. Dat komt waarschijnlijk op de Zeeweg tussen Beverwijk en Wijk aan Zee. Daar zal de installatie een laagfrequent geluid produceren dat in de buurt te horen zal zijn. Met mogelijke ernstige overlast en gezondheidsklachten tot gevolg. Geen sexy news voor landelijke media wellicht. Maar als ’Man bijt hond’ daar aandacht aan besteedt, kan ze wel op oorverdovend applaus uit de IJmond rekenen.

Joris Brussel

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen