Oproep: Wat zijn uw ervaringen met rood, de zeldzaamste natuurlijke haarkleur?

De groepsfoto tijdens de voorgaande editie van Roodharigendag, vorig jaar.
© Lex van Lieshout/ANP
Amsterdam

Rood is de zeldzaamste natuurlijke haarkleur. De Romeinen vroegen grof geld voor roodharige slaven en slavinnen. Tijdens de heksenvervolging die Europa na de middeleeuwen teisterden waren roodharigen ook geliefd, maar dan om op de brandstapel te zetten omdat ze ’het vuur van hel’ op hun hoofd droegen.

Volksgeloof op de ene plek schreef voor dat wie een roodharige tegenkwam op straat moest spuwen en het gelaat afwenden; op de andere meende men dat wie drie roodharigen tegelijkertijd ziet, winst in de loterij niet meer ontgaat.

Roodharigen hebben een hogere dosis pijnmedicatie nodig. Ze produceren makkelijker vitamine D, hebben gemiddeld minder haren maar wel dikkere, zodat hun bos haar dikker lijkt dan bij mensen met andere kleur, worden vaker door bijen gestoken, zijn vaker linkshandig, hebben meer kans op huidkanker, verbranden sneller in de zon en worden nooit grijs maar wit als ze ouder worden. Eén procent van de wereldbevolking is rood. In Nederland en de Verenigde Staten een procent of drie, vier en in Ierland maar liefst elf procent. Schotland spant de kroon met dertien procent roodharigen.

Lees ook: Rood haar is een zeldzaamheid maar zal nooit verdwijnen

Een bron van weetjes en mythen, dus, maar ook van ellende of van geluk. Hoe ervaart u dat eigenlijk? Wat zijn uw ervaringen met deze zeldzaamste natuurlijke haarkleur? De redactie is er benieuwd naar en roept lezers op hun meningen of ervaringen uiterlijk woensdag 21 augustus te mailen naar nieuwsdienst@hollandmediacombinatie.nl

Vermeld uw naam voluit, zet uw woonplaats erbij en voeg zo mogelijk een foto bij. Dan publiceren wij de reacties op vrijdag 23 augustus op de eerste dag van het Roodharigenweekend op onze sites en in de krant.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen