Premium

Eenzaamheid het grootste in Zaandam-Oost en Krommenie

Eenzaamheid het grootste in Zaandam-Oost en Krommenie
Donkere buurten zijn het eenzaamst.
Zaanstad

Zaandam en Krommenie zijn de eenzaamste plaatsen in de Zaanstreek.

Daar waar de meeste mensen per vierkante kilometer wonen, is de eenzaamheid het grootst. Rosmolenbuurt, Poelenburg, Pelders- en Hoornseveld zijn de drie dichtstbevolkte wijken van Zaanstad. Poelenburg en Peldersveld zijn twee van de drie Zaanse wijken waar meer dan de helft van de inwoners soms eenzaam is. De derde wijk waar dat aan de hand is, is de Rosariumbuurt in Krommenie.

Gunstige uitzonderingen zijn oud-Koog en oud-Zaandijk. Ook dat zijn wijken met een grote bevolkingsdichtheid, maar geen uitzonderlijk hoog percentage eenzamen.

Voor de zomervakantie opende wethouder Songül Mutluer de aanval op eenzaamheid. Het is de bedoeling van de gemeente om publieke, private en maatschappelijke partijen samen te brengen om met name de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

In heel Zaanstad voelt meer dan de helft van de ouderen zich soms eenzaam. Poelenburg en Rosariumbuurt herbergen de meeste eenzame ouderen. De Zaandamse bomenbuurt is met 59 procent eenzame ouderen de derde buurt in dat rijtje.

Onderzoek naar eenzaamheid bestaat uit elf vragen. Wie op negen vragen een score heeft, lijdt aan ernstige eenzaamheid. Dat komt het meest voor in Wormerveer-Zuid.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen