Premium

Patholoog twijfelt aan ’fatale val’ Haarlemse Dewi in Lloret

Patholoog twijfelt aan ’fatale val’ Haarlemse Dewi in Lloret
Dewi de Koster
© Eigen foto
Haarlem

De 21-jarige Haarlemmer Dewi de Koster, die vorige maand om het leven kwam in Lloret de Mar aan de Spaanse kust, is wellicht slachtoffer geworden van een fatale mishandeling. De bekende forensisch patholoog Frank van de Goot heeft grote twijfels bij de conclusie van de Spaanse autoriteiten dat hij zou zijn overleden door een ongelukkige val.

Op verzoek van de familie onderzocht Van de Goot het lichaam van Dewi. „Vooropgesteld, er is in Spanje prima met zijn lichaam omgegaan”, vertelt de forensisch patholoog. „Daar ben ik echt heel blij mee, want daardoor kon ik ook goed onderzoek doen. Maar op grond van de voorliggende gegevens, zoals dat heet, wijst niets erop dat Dewi is gevallen. Laat ik het maar eerlijk zeggen: ik heb grote twijfels.”

Van de Goot deelde zijn bevindingen met de familie, die voor die tijd al liet weten ernstig te twijfelen aan het verhaal van de Spaanse autoriteiten. „Vooral omdat hij allemaal botten in zijn gezicht had gebroken, maar verder geen schrammetje of blauwe plek op zijn lichaam had”, zegt zus Amy Moisson. „Het verhaal klopte vanaf het begin al niet.”

Terug naar de nacht van 19 op 20 juli. Kort nadat Dewi de Koster de club waar de Hollandse vriendengroep feestviert even alleen verlaat, wordt hij iets verderop zwaargewond gevonden bij een vier meter hoge muur. Het oordeel van de Spaanse politie: de jonge Nederlander heeft, al dan niet onder invloed van alcohol, zijn evenwicht verloren en is van die muur naar beneden gevallen.

Breuken

Maar Van de Goot legt uit dat er meerdere factoren zijn die dat onlogisch maken. „Als dat van zo’n hoogte gebeurt, staat er gegarandeerd een afdruk van de straat in je gezicht. Dat was niet het geval. Daarbij had hij wel allerlei breuken, en zat zijn neusbot bijvoorbeeld aan de binnenkant van zijn gezicht.” Op de vraag of dat kan wijzen op een zware mishandeling, antwoordt hij bevestigend.

Nader onderzoek is noodzakelijk, benadrukt Van de Goot. „Ook voor de autoriteiten in Spanje. Om er echt achter te komen wat er is gebeurd, zou ik het sectierapport met de foto’s moeten zien, net als het medisch rapport tijdens de behandeling in het ziekenhuis. Dat is de enige manier om zaken te kunnen uitsluiten. Als blijkt dat ik iets over het hoofd heb gezien, is ook dát belangrijk, maar de overtuigende gronden die wijzen op een ongeluk heb ik nu nog niet gezien.”

Hersendood

Een woordvoerder van de Spaanse politie in Catalonië toont zich verrast over de bevindingen Van de Goot, en laat alvast weten heropening van het onderzoek niet uit te sluiten.

Amy stelt dat zij en de andere familieleden nog volop rouwen om het verlies, maar ook strijdvaardig zijn. „Toen we in het ziekenhuis kwamen was Dewi al hersendood. We hadden nog gehoopt dat hij wakker zou worden, maar hij is niet meer bij kennis geweest en kon dus ook niets meer zeggen.”

Daarom moeten ze zelf achterhalen wat er met hem is gebeurd en wie daarvoor verantwoordelijk is. „Dat zijn we hem ook verschuldigd. We hopen echt dat we medewerking vanuit Spanje krijgen. De waarheid moet boven tafel komen.’’

Griezelig

Vlak bij de plek waar Dewi de Koster om het leven kwam, is in dezelfde periode een andere jonge Nederlander zwaar mishandeld.

Nadat deze krant het verhaal over Dewi publiceerde, meldde zich een vader die schrok van wat de Haarlemmer was overkomen. Vooral omdat hij griezelig veel overeenkomsten zag.

„Ik kreeg kippenvel toen ik het verhaal las”, vertelt de vader, die net als zijn 17-jarige zoon anoniem wil blijven. „Mijn zoon is mishandeld toen hij alleen op straat liep. Er was een Nederlandssprekende jongen met een donkere huidskleur die op hem afkwam, ongevraagd een arm om hem heen legde en op een vervelende manier om een sigaret vroeg.”

Buiten westen

Uit het niets sloeg de jongen hem, zegt de vader, opeens tegen de zijkant van zijn hoofd. „Al snel schopten andere jongens ook mee. Mijn zoon ging ineengedoken liggen met opgetrokken benen, zijn gezicht afschermend. Hij kreeg klappen en schoppen tegen zijn hoofd, en was ervan overtuigd was dat ze hem dood gingen trappen.”

Zijn minderjarige zoon raakte buiten westen, is later toen hij weer bijkwam opgestaan, maar werd al snel misselijk en draaierig. Op de laatste avond heeft hij zijn belagers weer gezien. „Hij is toen bij de bewaking blijven staan en uiteindelijk met zijn vrienden een andere kant op gelopen.” De reisleiding raadde hem af om aangifte te doen, omdat hij had gedronken.

Geconfronteerd met dit verhaal laat Amy, de zus van Dewi, weten dat ook haar broer en zijn vrienden te maken hadden met enkele Nederlanders die duidelijk uit waren op ruzie en die aan dezelfde beschrijving voldoen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen