Premium

Aangenaam weerzien met oudgediende Motorola

Aangenaam weerzien met oudgediende Motorola
Even schudden en de zaklamp gaat aan.
© foto TLG

Motorola is aardig met zijn tijd meegegaan. We probeerden twee telefoons uit het huidige moderne aanbod van deze oudgediende. Een verrassende en vooral positieve, hernieuwde kennismaking.

Bij het horen van de naam Motorola alleen al gaan mijn gedachten een heel eind terug. Zesendertig jaar om precies te zijn. In 1983 bracht het Amerikaanse Motorola de eerste mobiele telefoon op de markt. De DynaTAC 8000X woog bijna een kilo, was bijna zo groot als een pak melk en kostte een kleine 4000 dollar. Revolutionair en baanbrekend. Dan hadden we het alleen maar over simpel bellen... Deze megagadget was toen alleen bereikbaar voor zakenmensen en techneuten.

Blijvertje

Maar zoals wel vaker met voorlopers gebeurt, hield de mobiele telefoondivisie van het Amerikaanse bedrijf het hoofd moeilijk boven water. Deze werd overgenomen door Google en later doorverkocht aan Lenovo, de Chinese elektronicafabrikant. Desondanks is het merk er nog steeds en kort geleden bracht het de G7-serie op de markt, waar Samsung, Apple en Huawei nu de boventoon voeren.

Revolutionair en baanbrekend zijn is vandaag de dag moeilijk, maar met de G7 zet Motorola zijn beste beentje voor. Qua design en afwerking is de Moto G7 Plus nauwelijks te onderscheiden van een peperduur toptoestel. Betaalbaar (net geen 300 euro), slechts 172 gram en uitermate prettig in gebruik. Zo prettig dat ik na de testperiode maar moeilijk afstand kon doen van de G7 Plus die slim is in al zijn simpelheid. Van het ’Hello Moto’ bij het opstarten tot vrolijke notificatiegeluiden en de ’Moto Acties’. Dankzij dat laatste beschik je over een aantal opties die het gebruik aangenaam maken. Bij mij duurt het vaak even voordat ik de zaklampfunctie aan de praat heb. Het is toch altijd weer even zoeken. Met de G7 schud je twee keer flink en de zaklamp is aan. Begrijp niet dat andere fabrikanten deze simpele maar o zo handige functie nog niet gekopieerd hebben!

Een screenshot maak je door met drie vingers je scherm aan te raken en de camera gaat aan als je twee keer met je pols draait. Eigenlijk zou elke telefoon dat moeten kunnen! De G7-hardware is snel en uitgebreid: 4 GB werkgeheugen, 64 GB opslagruimte, dual sim en ook nog plek voor een geheugenkaartje. Opladen? Binnen een half uur is de accu voor 60% vol.

De G7 draait op Android 9.0 (Pie). Het scherm heeft een full-hd resolutie, is helder en valt bij zonlicht goed af te lezen. De foto’s zien er voor een telefoon in deze prijsklasse goed uit. Voor mij was de hernieuwde kennismaking met Motorola positief. De G7 plus is een betaalbare en zeer complete smartphone.

Onlangs lanceerde Motorola ook haar nieuwe vlaggenschip onder de smartphones, de One Vision. Een opzienbarend model, dat zich onderscheidt van de grote massa. Net als bij de G7 zijn de superhandige ’Moto Moves’ beschikbaar.

De afmeting is verrassend. Met een verhouding van 21:9 heb je een smal, maar langwerpig dual sim-toestel dat lekker in de hand ligt. Een opslagkaart plaatsen is ook mogelijk. De hardware is goed, telefoon snel en camera meer dan uitstekend. Het leukste zit echter in de software. Met name de cinemagraphmodus, waarmee je superleuke gifjes kunt maken. Zet wat mensen bij elkaar, maak wat bewegingen en geef in de nabewerking aan welk deel moet bewegen en welk deel niet. Hilariteit gegarandeerd. Leuk voor social media.

Lenno van Dekken

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.