Premium

Idee in 1949 voor handbalclub in De Noord bleek schot in de roos

Idee in 1949 voor handbalclub in De Noord bleek schot in de roos
Gré Rood-Beers met foto’s uit de beginjaren van Hugo Girls.
© Foto Martin de Haan
Heerhugowaard

Alleen de plek is nog hetzelfde. Verder is er niets meer te vergelijken met hoe in 1949 in De Noord werd begonnen met handbal. Gré Rood-Beers kan er over mee praten. Zij was er bij toen kapelaan Van der Leeuwen Hugo Girls zeventig jaar geleden oprichtte.

De vereniging staat deze dagen stil bij het jubileum. Met een toernooi en een feestdag. Rood is van harte uitgenodigd. ,,Ik denk dat ik wel even kom”, stelt de 89-jarige inwoonster van Warmenhuizen monter. ,,Ik woon al heel lang niet meer in Heerhugowaard, maar er is door de jaren heen wel altijd familie bij de vereniging actief gebleven. Nu nog steeds.”

De club werd op 15 augustus 1949 opgericht. Op Maria Hemelvaart. ,,Daarom is de officiële dag een week later. In die tijd was 15 augustus nog een vrije dag en het leek de kapelaan niet handig als we elk jaar het jubileum op een zondag hadden.”

Handbal was voor iedereen nog een onbekend fenomeen. En van asfaltveldjes, laat staan sporthallen, was nog helemaal geen sprake. ,,Dat kwam pas nadat ik gestopt was. Ik ben in 1956 getrouwd en verhuisd en in die tijd betekende dat je stopte met sporten. Later veranderde dat. Nadat ik Warmenhuizen kwam wonen, heb ik nog jaren aan volleybal en tennis gedaan. Ik vind heel veel dingen leuk. Tot een paar jaar terug deed ik aan yoga. Die oefeningen doe ik nu nog altijd, maar dan thuis.”

In 1949 speelden de jongens al flink wat jaren voetbal achter de kerk in De Noord. ,,Maar voor meiden was er bijna niks. Je kon wandelen en fietsen en eventueel gymmen in Heerhugowaard-Zuid. De kapelaan vond dat daar verandering in moest komen en zo is het idee voor een handbalclub ontstaan.”

De oprichting bleek een schot in de roos, want in korte tijd werden er vier teams op de been gebracht. De witte shirts werden beschikbaar gesteld door de Maria congregatie, maar de oranje rokken moesten de speelsters zelf maken. ,,Ik heb hier nog wel wat van dat stof liggen”, vertelt Rood lachend. ,,Pas vanaf de tweede helft van de jaren vijftig kwamen er broeken.”

Voetbalveld

Er werd in die jaren met elf tegen elf op een voetbalveld gespeeld. ,,Waar eerst soms de schapen nog vanaf moesten. Ik weet nog dat het behoorlijk zwaar was. Je had een cirkel, maar verder speelde je meer als een voetbalteam met verschillende linies. Ik stond op het middenveld. Miste de kracht in mijn armen om makkelijk te scoren.”

Diverse dorpen in de regio hadden ook clubs en zo ontstond er een competitie. ,,Zeker in de eerste jaren gingen we meestal we op de fiets, want niemand had een rijbewijs.” Zoals het verder allemaal vrij spartaans was.

,,Kleedkamers waren er niet. Het was vrij armoedig. Je kon je wassen bij een kraan en een betonnen bak. Bij tegenstanders was het niet anders. Gelukkig woonden we zelf vlak bij het veld, zodat we daar konden douchen.”

’Nazitten’ bestond in die jaren ook nog niet. Geen enkele club had een kantine. Het maakte verder niet uit hoor. Het was even goed heel gezellig en we deden met elkaar ook heel veel dingen naast het handballen.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen