Premium

Amanda en Machiel duiken vanaf riant dek in de haven

Amanda en Machiel duiken vanaf riant dek in de haven
Amanda Zeegers en Machiel van Westerhoven.

Nederland telt bijna 2,6 miljoen waterrecreanten en meer dan 500.000 vaartuigen. Zomertijd stapt wekelijks bij iemand aan boord, vandaag Amanda Zeegers en Machiel van Westerhoven uit IJmuiden op hun salonboot MXP De Maas.

De wind zingt tussen de masten in de jachthaven van Seaport Marina, meeuwen laten gesloten mosselen uiteen vallen op de steigers en pikken het vlees tussen de scherven vandaan. In het heldere water knabbelen kleine visjes het groen van de boten. Het is nog rustig en De Maas MXP ligt statig aan de steiger onder een flets zonnetje.

Machiel van Westerhoven (48) en Amanda Zeegers (43) vielen tweeënhalf jaar geleden als een blok voor de Rotterdamse salonboot MXP De Maas. De zoon van Machiel heet Maas, dus ook de naam van het 21 meter lange schip stond meteen als een huis. Machiel: „Eenenvijftig jaar geleden leidde het schip een leven als rondvaartboot op de Biesbosch om daarna dienst te doen in de Rotterdamse haven voor rondvaarten. Zijn oude dag brengt hij bij ons door.”

Van binnen is de sfeer als in een klassieke Engelse salonboot. Machiel: „Bijna alles is gestript, maar de kern van het schip is behouden gebleven. Ik ben van oorsprong scheepsbouwkundige en Amanda heeft een interieurontwerpbureau gehad, dus we vullen elkaar goed aan.”

Amanda: „We hebben het enorm naar ons zin hier. Je bent zo op de pier, of het strand en in de duinen. Naast het schip hebben we een rubber bootje waar we regelmatig mee de zee opgaan of we varen naar de vissershaven of Tata Steel.”

Als het warm is nemen Amanda en Machiel na hun werk - beiden zijn mede-eigenaren van de RIGO-verffabriek in het IJmuidense havengebied - regelmatig een duik vanaf het riante dek de haven in. Amanda: „Met een beetje geluk kom je een zeehondje tegen dat hier een rondje maakt.”

In de haven is er de charme van

de schepen die tussen de pieren het zeegat kiezen of juist

binnenkomen.

Maar in de weekeinden gaan ze regelmatig op pad met de MXP De Maas. Machiel: „Dan moet het wel mooi weer zijn, want de boot ligt niet zo diep en is erg windgevoelig. Het schip en ik moeten nog een team worden en elkaar goed leren begrijpen. Amanda: „We komen graag op de Mooie Nel bij Spaarndam. Daar gaan we dan tot zondag voor anker of blijven een week. Dan genieten we van een andere, groene omgeving.”

Machiel: „We hebben ook plannen om met gezelschappen op pad te gaan. Met private dining aan boord of een whiskyproeverij; daar leent de boot zich ook prima voor. Er is veel mogelijk. Bovendien is het leuk de ervaring om aan boord te zijn te delen.”

Stil

Tijdens de winter wordt het stil in Seaport Marina. Amanda: „Tijdens de herfst wordt er nog volop gezeild, maar als het guurder wordt, valt het hier steeds verder stil. Dan genieten we van de wind en regen. Met de haard aan is dat een extra beleving.”

Machiel: „Als het vriest wordt de waterleiding afgesloten. We hebben een 500 litertank, en moeten als die leeg is improviseren. Dat geldt ook voor het pallethout waarmee we stoken. Een zak weegt 15 kilo en daar hebben we er heel wat van nodig. Tegelijkertijd word je je ervan bewust hoeveel water en energie je gebruikt en hoeveel afval er door je handen gaat. Dat maakt een mens nederig.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.