AZ in tijdelijke thuishaven Den Haag simpel langs FC Marioepol en door in Europa

Calvin Stengs (rechts) was de grote man bij AZ tegen FC Marioepol.
© Foto VI Images
Den Haag

Natuurlijk voelde Den Haag voor de AZ-spelers niet als ’thuis’. Maar toch zeker wél als een warm bad. AZ ontdeed zich in de tijdelijke thuishaven zonder veel moeite van FC Marioepol (4-0) en staat nu op de drempel van de groepsfase van de Europa League.

’ADO bedankt’, rolde er vlak voor tijd van de tribunes. Zowaar een keer geen sarcastisch liedje over een andere club in een voetbalstadion. Nee, dit was een welgemeend bedankje van de AZ-fans, die voor hun Europese thuiswedstrijd móchten uitwijken naar het Cars Jeans Stadion in Den Haag. Op dat moment was de zege al binnen. Die kwam makkelijker dan verwacht.

AZ slaagde er vorige week namelijk niet in de Oekraïense code te kraken. Wat de Alkmaarders ook probeerden in Odessa, hoe vaak ze ook op doel vuurden, er zat altijd wel een beentje tussen van een verdediger of een handje achter van de keeper.

Lees ook: AZ-verdediger Ron Vlaar: ’Mooi dat wij deze bijzondere wedstrijd zo hebben kunnen afsluiten’

De paar AZ-fans die vorige week naar Oekraïne waren afgereisd, beleefden gisteravond een déjà-vu in Den Haag. Daar stonden ze weer opgesteld, in twee ondoorgrondelijke defensieve rijen. De eerste vlotte combinatie van AZ – tussen Oussama Idrissi en Myron Boadu – werd ergens in het woud van verdedigers gekraakt.

Lees ook: AZ-fans komen aan bij stadion van ADO voor Europa League-kwalificatiewedstrijd: ’Wij krijgen een bekerfinalegevoel’

Toch was er wel degelijk een groot verschil met vorige week. In plaats van de doodse entourage van Odessa speelde AZ in een levendig ADO-stadion. Op vreemde tribunes, in een andere provincie, lieten de Alkmaarse fans zich van hun beste kant zien. Ruim achtduizend meegereisde supporters gaven hun team het gevoel écht thuis te spelen.

En de fans kregen de beloning die ze verdienden. Na twintig minuten spelen was de steekbal van rechtsachter Jonas Svensson op maat en de afronding van Calvin Stengs feilloos. Vlak voor rust schoot middenvelder Thomas Ouwejan ook nog de 2-0 binnen. Eindelijk was de Oekraïense code gekraakt.

Lees ook: AZ-fans onwennig maar tevreden in Den Haag: ’Iedereen probeert een steentje bij te dragen’

De AZ-spelers leken zich thuis te voelen op het Haagse kunstgrasveld; op een enkeling na. Routinier Ron Vlaar - van wie bekend is dat hij geen groot kunstgrasfan is - greep halverwege de eerste helft al naar zijn hamstring. Ook werd hij vlak voor rust simpel uitgespeeld bij de zijlijn. Vlaar corrigeerde ten koste van een gele kaart.

De Oekraïners kropen na rust - noodgedwongen door de tussenstand - uit hun schulp, maar echt huiveren deden de Alkmaarse fans geen moment. Zeker niet nadat Stijn Wuytens uit een hoekschop van Stengs voor de derde vreugde-explosie van de avond had gezorgd. Uitblinker Stengs zal het geen straf vinden zondag weer naar Den Haag af te reizen. De vleugelaanvaller was met twee assists en een goal de gevierde man aan Alkmaarse zijde en had het overduidelijk naar zijn zin in de Hofstad. Marioepol-verdediger Yavorskiy hielp AZ met een eigen inzet nog aan een vierde goal.

Met de overwinning zadelt AZ de eigen clubleiding wel op met een nieuw probleem. Komende donderdag staat de volgende Europese thuiswedstrijd alweer op het programma. Grote vraag is waar deze moet worden afgewerkt. Na gisteravond zullen veel fans denken: doe nog maar een busreisje naar Den Haag. De vraag is of de Haagse autoriteiten er net zo over denken.

AZ is nog twee Europese wedstrijden - tegen het Belgische Royal Antwerp - verwijderd van plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. En dat betekent: wéér drie Europese thuisduels organiseren. Dat zou weer de nodige organisatorische zorgen opleveren, maar is bovenal een prachtig sportief perspectief voor het soepel draaiende AZ.

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (81. Hatzidiakos), Wuytens (75. Clasie), Wijndal; Midtsjø, Koopmeiners, Ouwejan; Stengs, Boadu (69. Druijf), Idrissi.

FC Marioepol: Khudzhamov; Polegenko, Chobotenko, Yavorskiy, Bykov (46. Korniienko); Churko (69. Topalov), Tankovskyi, Myshnyov, Fedorchuk, Kirychancev; Vakula.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen