Helderse dammer Vincent Maidman bewijst op EJK in Polen dat meer oefenen loont

Helderse dammer Vincent Maidman bewijst op EJK in Polen dat meer oefenen loont
Vincent Maidman (links) op het EK in Polen.
© PR-Foto
Julianadorp

Het leukste vindt Vincent Maidman (10) uit Julianadorp dat hij veel leert van een avontuur zoals het jeugd-EK in Polen. De talentvolle dammer is tevreden met zijn 23ste plek. ,,Ik vind dat ik het goed gedaan heb.”

De familie Maidman is weer terug in Nederland. Niet alleen Vincent, maar ook zijn vader Wil en broer Anthony waren mee naar Polen. Het EK werd afgewerkt op een universiteitencampus in Warschau. ,,Petje af voor al die kinderen, hoor”, zegt Wil Maidman. ,,Die wedstrijden vinden plaats in een hal vol met mensen. Je kunt het zien als een mierenhoop. Ga er als kind maar aan staan.”

Er deden dertig deelnemers mee uit heel Europa. Vincent speelde negen potjes in Warschau, om 23ste te kunnen eindigen. ,,Ik heb er veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat je de tijd die je hebt goed moet gebruiken. Niet zomaar opgeven.”

Verlies

Zijn vader heeft hem wat dat betreft zien veranderen tijdens het EK. ,,Hij kan beter tegen zijn verlies. Dat druk ik mijn zoons - Anthony is ook dammer - altijd op het hart: je wint door te verliezen. Het is maar een game. Op mentaal vlak heeft Vincent zich van een heel positieve kant getoond.”

Maidman senior had überhaupt niet verwacht naar Polen te mogen afreizen vanwege het succes van het jongste damtalent in het gezin.

,,We hadden al plannen gemaakt voor vakantie. Toen Vincent het goed had gedaan op een NK, kwam er ineens een mailtje binnen over het EK. Of hij daar aan mee wilde doen. Ik dacht gelijk: dit is een once in a lifetime-ding. Anthony wilde ook graag mee. Die vakantie halen we volgend jaar wel in.”

De broertjes Maidman hebben veel nieuwe ervaringen opgedaan. ,,Hoe goed je jezelf kunt ontwikkelen door extra te oefenen”, geeft hun vader een voorbeeld. ,,Dat is het plan voor komend jaar: ze veel ’gereedschap’ meegeven.”

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons