Premium

Waterlands Archief viert 40-jarig bestaan met boek over vijf kilometer aan materiaal

Waterlands Archief viert 40-jarig bestaan met boek over vijf kilometer aan materiaal
Purmerend

Het Waterlands Archief bestaat veertig jaar. Dat wordt in oktober gevierd met onder meer de uitgave van een jubileumboek met daarin een selectie van de meest bijzondere bronnen uit het archief.

Het archief voor de regio Waterland - toen nog Streekarchief Waterland genaamd - werd in 1979 opgericht door dertien gemeenten: Beemster, Broek in Waterland, Edam-Volendam, Ilpendam, Jisp, Katwoude, Landsmeer, Marken, Monnickendam, Purmerend, Wormer, Wijdewormer en Zeevang. De bedoeling was de archieven van de gemeenten beter toegankelijk maken voor de bewoners.

In de depots van de instelling die is gevestigd aan de Wielingenstraat in Purmerend, zijn ook de archieven van waterschappen, polders, kerkgenootschappen, notarissen, verenigingen en bedrijven (waaronder het archief van Dagblad Waterland) opgenomen. De omvang van het archief beslaat inmiddels 4675 meter.

Het jubileumboek ’Het geheugen van Waterland’ presenteert een selectie van de mooiste bronnen uit die bijna vijf kilometer archief. Het boek wordt op 12 oktober gepresenteerd en aangeboden aan de burgemeesters van Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland.

Serie Pronkstukken

Deze krant gaat de komende weken aandacht besteden aan de pronkstukken in het Waterlands Archief.

Hier verzamelen we alle artikelen.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen