Kamervragen over zandstormen op Houtribdijk Enkhuizen-Lelystad

De zandsuppletie langs de dijk van Enkhuizen naar Lelystad.
© Foto Hans van Weel
Enkhuizen

De VVD heeft Kamervragen gesteld over de zandoverlast op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad.

Langs de dijk wordt een enorm natuur- en recreatieproject gerealiseerd. Dit moet tevens de dijk beschermen. Bij harde wind wordt echter het zand over de dijk geblazen waardoor het wegverkeer soms onmogelijk is. Het afgelopen weekend had Rijkswaterstaat door de storm twee dagen nodig om de dijk weer schoon te krijgen.

De Kamerleden Remco Dijkstra en Helma Lodders constateren in hun vragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dat het niet de eerste keer is dat de dijk dicht moet vanwege zandstormen. De Kamerleden willen van de minister weten waarom Rijkswaterstaat voor deze dijkversterking heeft gekozen terwijl bekend was dat er een groot risico was met zandstormen op deze locatie.

Lees ook: Rijkswaterstaat in actie tegen ’zandstorm’ langs dijk tussen Enkhuizen en Lelystad

Ook willen de VVD’ers van de minister weten welke alternatieven zijn overwogen om de dijk te versterken. Uit de vragen blijkt verder dat de beide Kamerleden van mening zijn dat er onvoldoende rekening is gehouden met het grote belang van de verbindingsweg tussen Noord-Holland en Flevoland nu gekozen is voor zand. Daarom willen de liberalen ook weten wat de economische gevolgen zijn van de afsluiting van de dijk.

Rijkswaterstaat is een maand terug begonnen met het aanbrengen van zwaar zand over het lichte witte zand zodat de huidige verstuivingen tot het verleden gaan behoren. Dit moet in oktober zijn afgerond.

Meer nieuws uit West-Friesland