Premium

Overleden zuster Lies van der Voort (1924-2019) van de RK Christoforusparochie in Schagen had voor iedereen een luisterend oor

Overleden zuster Lies van der Voort (1924-2019) van de RK Christoforusparochie in Schagen had voor iedereen een luisterend oor
Zuster Lies van der Voort.
© Archieffoto

Ruim 32 jaar lang zette zuster Lies van der Voort zich ruimhartig in voor de parochianen van de RK Christoforusparochie in Schagen.

Toen zij vorig jaar januari de hoge leeftijd van 94 jaar bereikte, nam ze afscheid van haar woonplaats Schagen. Op dat moment had zij zich in totaal 77 jaar lang ingezet voor de orde van Jezus Maria Jozef (JMJ).

Wereldhuis

Afgelopen maandag stierf zij op 95-jarige leeftijd, ’thuis’ in de JMJ-sociëteit, het Wereldhuis in het Brabantse Boxtel, waar meer JMJ’ers op leeftijd zitten en waar iedereen kan wonen: paters, broeders, zusters, joden en moslims.

Jarenlang woonde de bij velen bekende non aan de Marktstraat in Schagen. Begin vorig jaar verhuisde zuster Lies naar het Wereldhuis in Boxtel nadat ze vervelend ten val was gekomen. Wegens revalidatie heeft ze nog een paar weken verbleken in zorgcentrum De Bron in Schagen. ,,Wie zijn leven aan God geeft, voelt zich overal thuis", wist zij toen.

Zij trad in op 16 januari 1941, als vijftienjarig meisje uit Zaandam. Via Rotterdam, Helvoirt, Australië (25 jaar) en Naarden kwam zuster Lies in 1986 naar de Christoforusparochie in Schagen, samen met pastoor Alfons Bruin die in 1990 overleed. Hij werd - na een tussenjaar met pastoor Jan van der Linden - opgevolgd door pastoor Jan van der Stok. Ook na diens afscheid in 2010 bleef zuster Lies van der Voort actief.

Tussen de mensen

Huidig pastoor Eduard Moltzer, die in dat jaar de opvolger werd van Jan van der Stok, herinnert zich haar aldus: ,,Zuster Lies was een zeer aimabale dame. Een vrouw tussen de mensen met voor ieder mens een luisterend oor. Ik had altijd een goed contact met haar, en ik kan wel zeggen dat zuster Lies mij zeker in mijn beginperiode in deze mooie parochie veel steun geboden heeft. Vermeldenswaard is ook dat zij na het overlijden van pastoor Alfons Bruin een jaar lang allerlei mogelijke taken heeft overgenomen, zoals doop- en uitvaartdiensten.’’

Haar vertrek uit Schagen viel zuster Lies, die tot haar 91e nog auto reed, best zwaar, weet pastoor Moltzer. ,,Ze moest haar toen nog in De Bron wonende zus Bep Kocken-van der Voort achterlaten. Zij zou enkele maanden later komen te overlijden.’’

Zuster Lies gaf jarenlang les op lagere scholen in Nederland en Australië. In Schagen was zij eerst pastoraal werkster, later vooral een luisterend oor voor zieke en eenzame parochianen, voor gelovigen met verdriet. ,,Ik bad voor iedereen’’, vertelde ze in een afscheidsinterview met deze krant. Voor alle mensen die het nodig hebben."

Om alles wat zuster Lies voor de Christoforusparochie heeft betekend spreekt Monica Wildeboer vanavond om 19 uur ’een overweging ter nagedachtenis’ uit tijdens de Eucharistieviering.

Richard Zut

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen