Premium

Nazi-dochters krasten zelf op stempelkussen

Nazi-dochters krasten zelf op stempelkussen
Stempelkussen met ’Helga’, in de hand van Helga.
© Archieffoto Heleen Vink
Castricum

Namen op het stempelkussen dat Castricumse Helga Jaburg schonk aan het Egmondse Bunkermuseum Jansje Schong kunnen erin gekrast zijn door twee dochters van de nazi Joseph Goebbels: Helga en Hilde. Dat stelt de Rotterdamse forensisch schriftexpert Marise de Monchy. „Heel belangrijk”, zegt Martijn Visser van het museum. „Onze vermoedens dat het afkomstig moet zijn uit de privésfeer van de familie Goebbels worden nu bevestigd.”

Jaburg kocht het metalen Pelikan-stempelkussen - met daarop namen van enkele kinderen van de beruchte propagandaminister van Nazi-Duitsland - ruim twee jaar geleden in kringloopwinkel De Groene Ezel in Heemskerk. Dit vooral omdat haar voornaam erop staat. Thuis zag ze echter nóg twee namen: Hildegard en Hedwig. Haar schoonzoon zocht met hulp van Google. Hij kwam uit op de zes Goebbels-kinderen: Helmut, Heidrun en Holdine waren de andere drie ’H-namen’.

Verder staan er data op het doosje: 1-12-41, 1-12-43, Hildegard 1-12-42, Kameraden auf See 1-12-43, die Besatsung U-41. ’Kameraden auf See’ (1938) is de titel van de laatste Nazipropagandafilm onder regie van Heinz Paul. De Duitse onderzeeër U-41 zonk in 1940. Twee jaar terug werden meer Nazimemorabilia bij De Groene Ezel aangetroffen.

De Castricumse wilde het ’gevoelsmatig’ niet meer in huis hebben, maar deed wegens de (toen nog vermoedelijke) historische waarde wel moeite het kleinood goed onder te brengen. Visser kwam bij haar na een artikel in deze krant, hij nam het in ontvangst als voorzitter van Stichting Egmond ’40-’45. Vervolgens benaderde hij de Nederlandse Orde van Grafologen, die hem in contact bracht met De Monchy.

Zij is psycholoog, grafoloog én sinds de jaren tachtig schriftdeskundige. De 65-plusser is een van de zeer weinigen die nog in het ambacht actief zijn. Wie daarin opgeleid wil worden, kan niet meer in Nederland terecht, maar moet in het Duitse Mannheim zijn.

De Monchy deed haar onderzoek met behulp van scans. ,,Dat is niet ongebruikelijk.” Als vergelijkingsmateriaal gebruikte ze drie gescande brieven uit augustus 1944, met daarin handtekeningen van onder anderen Hilde, Hedwig en Helga.

Conclusie

De Monchy schrijft: ’Op basis van het mij ter beschikking gestelde materiaal concludeer ik dat de namen op het stempelkussen, ’Helga’ (twee maal) en ’Hilde’, door twee dochters van Goebbels zouden kunnen zijn geproduceerd. Een goede vergelijking van de naam van Helga werd weliswaar niet in het voorhanden zijnde onderzoeksmateriaal aangetroffen, maar met de ’kinderlijke’ presentatie van deze naam lijkt het gerechtvaardigd te veronderstellen dat deze van Helga afkomstig is’.

Ze hoopt in de toekomst het stempelkussen met eigen ogen te kunnen aanschouwen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen