Helemaal ’zen’ in Restinn Aartswoud

1/2
Aartswoud

De Franse gasten rijden net weg, terwijl de volgende gasten zich al digitaal hebben aangemeld voor een overnachting. De Restinn aan de Kolk bij Aartswoud is in trek. Het concept van logeren in een huisje bij de boer lokt toeristen én forenzen.

Eigenares Jeanette Nieuweboer heeft aan het gastvrouwschap bij haar Restinn bijna een dagtaak. „Dit is precies wat wij wilden”, vertelt ze. Samen met haar man Kees heeft zij bij de veehouderij plek gevonden voor vijf huisjes. Voorzien van een tweepersoonsbed, minibar en koffiehoekje, badkamer en toilet. „We dachten in eerste instantie om een boerencamping te beginnen”, weet ze nog. „Maar dan heb je het over verblijfstoerisme. Dan heb je de hele dag mensen om huis, of in het bedrijf. En dat wilden wij dus niet.”

Toen Herman Schepers, initiatiefnemer van Restinn, Kees benaderde of hij als LTO’er nog boeren wist die misschien mee willen doen aan het concept van Restinn, was het antwoord direct ’ja’: en wel op eigen erf. „Dit past precies bij ons bedrijf”, legt Jeanette uit. „Het is niet te groot en valt nogal in de smaak.”

Gastenboek

Aanvankelijk was menigeen sceptisch over het plan, ook omdat de Kolk nogal afgelegen ligt. De praktijk bewijst hun gelijk. Het gastenboek puilt uit van vrolijke opmerkingen, waarbij vooral het aantal nationaliteiten opvalt.

„We hebben hier al eens mensen uit Saudi Arabië gehad, maar ook uit Colombia, Australië, Japan of Canada”, weet Jeanette. „Daarnaast hebben we veel gasten uit Nederland, mensen die met de fiets erop uit willen. Die vinden de rust hier geweldig, die hebben geen ander vertier nodig.”

Bedrijven

Een deel van de buitenlandse klandizie komt door de aanwezigheid van de grote bedrijven aan de andere kant van de dijk, op Distriport. „We hebben hier wel eens mensen die tijdelijk onderdak zoeken. Als ik dan ’s avonds ook nog warm eten kom brengen, dan hebben ze het helemaal voor elkaar: laptop open geklapt op het tafeltje, televisie aan…”

Daarnaast zijn de vijf huisjes ook in trek wanneer verderop in Medemblik grote internationale zeilwedstrijden worden gehouden. „De zeilsport weet ons ook wel te vinden. Goedkoop, goed en een knap bed: meer willen ze niet. Natuurlijk krijgen wij ook meer aanmeldingen via de website wanneer het aan de Noordzeekust volloopt: dan wijken ze uit naar Aartswoud.”

Hangbuikzwijntjes

Rondom de vijf huisjes scharrelen wat kippen, pretendeert de huishond Luit de waakhond uit te hangen en maken de twee hangbuikzwijntjes Lientje en Lotje knorrend duidelijk dat ze wel wat lekkers lusten. „We hebben wel eens gasten die de zwijntjes gaan aaien. Stappen ze gewoon over het hek heen. Dan zijn beide partijen na een tijdje helemaal ’zen’.”

Bij het verblijf in de Restinn hoort een ontbijt. Dat is ook meteen het moment waarop de bewoners van de boerderij even contact hebben met de betalende gasten. „Verder doet Kees gewoon het bedrijf, en ik ben er voor de Restinn. Daarnaast ben je ook een soort vraagbaak over de omgeving. Ik stuur ze overal naar toe hoor, want er is hier in de omtrek echt veel te doen. Voor de buitenlanders? Binnen een uurtje zit je in Amsterdam. Daarnaast vinden veel fietsers en wandelaars het Blôte Bienepad geweldig.”

„Ons seizoen gaat het hele jaar door”, besluit Jeanette. „Een weekje leeg? Dat gebeurt ons eigenlijk nooit. Stress? Nou alleen wanneer ik ’s avonds een groot diner moet koken. Dan heb je eventjes de handen vol. Voor de rest genieten wij volop.”

Avontuur

Sarah en Luc uit Zevenaar stappen fris en monter hun huisje uit. Buien of niet: ze gaan met rugzak en al een dagje naar Texel. Want voor mensen uit de Gelderse plaats Zevenaar klinkt dat als een exotisch avontuur.

„We kwamen eigenlijk via de website van Trivago aan dit adres”, vertelt Sarah. „We merkten al snel dat de kustplaatsen al helemaal volgeboekt waren. En toen zag ik die driehoekige huisjes. Dat vonden we heel apart.”

Ze hakten meteen de knoop door en kozen Aartswoud als uitvalsbasis voor een ontdekkingsreis door Noord-Holland. „Het is echt een leuk verblijf en we hebben het hier enorm naar de zin”, vult Luc aan. „We willen hier nog zeker dingen in de omgeving gaan bekijken: een dagje naar Enkhuizen, naar dat kasteel in Medemblik. En ook dat Blotevoetenpad in Bovenkarspel.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons