Schade-experts draaien overuren door stormschade

Schade-experts draaien overuren door stormschade
Glastuinder Mark Keuls van Seed Care in Oosterleek kijkt vanaf de werkvloer door het stukgewaaide dak van zijn gehavende kascomplex.
© Foto HMC
Hem

Na de omvangrijke stormschade in West-Friese kassen heeft de agrarische verzekeringsmaatschappij AgriVer alle verloven ingetrokken.

,,Onze experts zijn nu druk bezig met het vaststellen van de schade’’, meldt woordvoerder Daniël Simonse van AgriVer. ,,Over de daadwerkelijke omvang kunnen we nog niets zeggen. Wellicht hebben we over enkele weken een duidelijk beeld.’’ Volgens hem heeft ’een handvol bij AgriVer verzekerde bedrijven’, melding bij diens maatschappij gedaan.

Windhoos

In West-Friesland zijn drie glastuinbouwbedrijven getroffen door een windhoos die vanuit het Markermeer via Oosterleek richting Bovenkarspel trok. In Oosterleek kreeg zaadproductiebedrijf Seed Care van Mark Keuls de volle laag. Aan de Elbaweg in Hem moest begoniakweker en veredelaar Frank Buisman het ontgelden. Ook bij diens overbuurman Wim Reus gingen de ramen aan diggelen.

Volgens Huib Ommering van het gelijknamige kassenbouwbedrijf uit het Westland is er ’voor tonnen’ schade aangericht. De opruimwerkzaamheden zijn in volle gang.

Volgens Simonse van AgriVer zijn windhozen als deze bepaald geen uitzondering meer. ,,We zien een trend dat er zich vaker weersextremen voordoen. Dit soort calamiteiten was vroeger echt heel uitzonderlijk. Maar de laatste jaren zien we bijna jaarlijks een dergelijke calamiteit.’’ Volgens hem is er sprake van ’een handvol’ schademeldingen. ,,Het is niet beperkt gebleven glasschade. Ook is er schade aan de constructie en installaties zoals bijvoorbeeld schermdoeken.’’ Volgens hem valt ook die schade ’onder de standaard dekking’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons