Tientallen rechtszaken tegen kerk in New York

Tientallen rechtszaken tegen kerk in New York
New York

Zeker zeventig mensen hebben in een dag tijd de katholieke kerk aangeklaagd in New York. In die staat is woensdag nieuwe wetgeving van kracht geworden. Die geeft slachtoffers van seksueel misbruik dat soms tientallen jaren geleden plaatsvond, alsnog de mogelijkheid naar de civiele rechter te stappen.

Volgens gegevens van de rechtbank in New York worden vooral priesters beschuldigd van misbruik. Daarnaast verwijten veel slachtoffers katholieke kerkleiders de schandalen in de doofpot gestopt te hebben. De nieuwe wet kan leiden tot honderden aanklachten tegen kerken, scholen en andere instanties in New York waar kinderen in het verleden zijn misbruikt. Tot woensdag was dat vaak niet mogelijk, omdat klachten waren verjaard.

De autoriteiten spreken over een nieuwe regelgeving die het mogelijk maakt daders verantwoordelijk te houden voor hun daden, "ongeacht wanneer de misdaad is gepleegd".

Slachtoffers van alle leeftijden hebben vanaf woensdag een jaar de tijd om hun vermeende misbruiker te beschuldigen. Daarna kunnen kunnen alleen slachtoffers tot 55 jaar nog voor oude misbruikzaken naar de rechter stappen.

Meer nieuws uit Buitenland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons