Premium

Er grazen weer schapen op de Texelse bergweggetjes, ’net als vroeger’

Er grazen weer schapen op de Texelse bergweggetjes, ’net als vroeger’
Schapen maaien het gras op het wandelpad naar de top van de Hoge Berg.
© Foto Evalien Weterings
Den Burg

Lang hoefden ze niet te wennen aan de nieuwe plek, de schapen van schapenbedrijf De Waddel. „Zodra ze er stonden, begonnen ze gelijk met eten”, vertelt de Texelse boswachter Anna Sprenkeling. Sinds woensdag grazen de beestjes op een van de buurtweggetjes van De Hoge Berg, tussen de Schansweg en het Skillepaadje.

Normaal staan ze in de weilanden naast het pad, maar nu lopen ze ’op proef’ een week over het wandelpad. „Vroeger werd dit ook zo gedaan, dit is een test om te kijken of we dat er weer terug kunnen brengen.” Sprenkeling: „We willen tijdens deze proef kijken of mensen het leuk vinden of juist vervelend en hoe het logistiek gaat.” ’s Nachts staan de dieren weer in de wei.

De proef is onderdeel van het project ’boeren, vissers en buitenlui’, dat een impuls moet geven aan de cultuurhistorie in het gebied tussen de haven van Oudeschild, fort De Schans en de top van de Hoge Berg. De test duurt een week en is een samenwerking tussen Staatsbosbeheer en De Waddel.

Nu de schapen over de wandelpaden lopen, zijn deze even niet toegankelijk voor natuurliefhebbers. Mocht de test een positieve uitkomst hebben, dan is het mogelijk dat de schapen vaker op de wandelpaden van De Hoge Berg lopen, en zal er dus af en toe een pad gesloten zijn. Sprenkeling: „Maar dat is telkens voor een korte periode. Ik verbaasde me over hoe snel ze het pad kaal hadden gegeten.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen