Stubenitsky’s trots op het oude ambacht van zadelmaken

Stubenitsky’s trots op het oude ambacht van zadelmaken
Heemskerk

Ze zijn formeel van een eeuwenoud Pools geslacht, maar de Stubenitsky’s gelden inmiddels als ’een bekend Heemskerks geslacht van zadelmakers’. Chris (57) is sinds 1900 de vierde generatie in het bedrijf, zijn werkplaats/winkel staat al bijna negentig jaar aan de rand van het dorp, bij de Kleine Houtweg. Daar is hij nu 38 jaar actief.

Na de dames van Bloemsierkunst Rinus de Ruyter toont dorpsfotograaf Sylvia Vervest hem als tweede in haar serie portretten van ’de oude garde’, ofwel ondernemers die minimaal 20 jaar in Heemskerk actief zijn en die iedere Heemskerker eigenlijk wel kent. Vervest: ,,In deze foto wil ik de passie en trots voor het oude ambacht laten zien.”

Bij Stubenitsky worden de oudste zonen om en om Chris en Jan genoemd worden. Zo heet ook de zoon van deze Chris: Jan is 36 jaar en zal het waarschijnlijk te zijner tijd overnemen. De zoon van Jan is pas drie jaar en heet Len-Christiaan, waardoor er sprake is van een kleine trendbreuk.

De klanten komen uit heel het land. Maar Stubenitsky gaat ook naar de klant. Ze hebben een zogeheten zadelpasservice, om op locatie het zadel te beoordelen of aan te meten.

Foto Sylvia Vervest

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons