Met tweeduizend lotgenoten op goudjacht tijdens Transplant Games in Newcastle

Alkmaarder Jos Rood (rechts voor) juicht met het Nederlands volleybalyteam waarmee bij al vier keer goud veroverde.
© Eigen foto’s
Rick Westerdaal uit Edam tijdens het hoogspringen.
Golfster Ria Mossel uit Anna Paulowna.
1/3
Alkmaar

Ze kregen alle drie een nieuwe nier. Rick Westerdaal uit Edam, Jos Rood uit Alkmaar en Ria Mossel uit Anna Paulowna. Gezamenlijk doen ze - samen met nog 62 atleten uit Nederland - mee aan de World Transplant Games van 17 tot en met 24 augustus in Newcastle, Engeland. ,,Er hangt een sfeer vergelijkbaar met de Olympische Spelen.’’

,,Hoogspringen, kogelstoten en de 1500 meter in de categorie 50 t/m 59 jaar”, refereert Rick Westerdaal (54) aan de onderdelen waarop hij meedoet tijdens de World Transplant Games 2019. In Newcastle strijdt hij komend week voor de medailles. ,,Het worden mijn vijfde ’Games’. Het is een tweejaarlijks evenement waar alle mensen die een orgaan van iemand anders hebben ontvangen aan mee kunnen doen en aangesloten zijn bij de World Transplant Organisation. Donoren zelf mogen niet meedoen, maar ze zijn er wel heel vaak bij om te supporten.”

Zelf kreeg Westerdaal een nier van zijn oudere broer Gerrie. Hij ziet het als een ongelooflijk geschenk. Een tweede kans. ,,Ze liggen niet in het schap bij de supermarkt, dus je moet maar net een donor weten te vinden. Mijn twee broers en zus waren bereid om een donor af te staan, maar uiteindelijk bleek mijn oudste broer dus de beste match.”

Inmiddels is het al weer tien jaar geleden dat hij zijn donororgaan ontving en het gaat naar eigen zeggen ’perfect’. ,,Een nieuw orgaan geeft wel beperkingen, maar het voelt voor me echt als een tweede kans op leven.”

De Edamse hardloopcoach won tijdens de Transplant Games al twee keer zilver op het onderdeel hoogspringen. Hij deed dat met een sprong over 1.40 meter. ,,Ik doe mee in de categorie 50 t/m 59 jaar. Het wordt iedere twee jaar dus weer moeilijker om de ‘jonkies’ die instromen voor te blijven. Toch gaan we weer voor het hoogst haalbare.”

Wie wel al meerdere keren op het hoogste schavot heeft gestaan, is Jos Rood (56). Hij doet voor de achtste keer mee en won met het volleybalteam ondertussen al vier keer goud. ,,Het gaat eigenlijk altijd tussen Hongarije, Argentinië en Nederland en wij trekken de laatste paar keer steeds aan het langste eind. Dit jaar doen er negen teams mee en gelet op de laatste paar keer - plus het feit dat Argentinië niet mee doet - zijn we opnieuw torenhoog favoriet.”

Behalve de prestaties is het voor de Alkmaarder - die een nier ontving van zijn zwager - vooral de ambiance die het evenement meer dan de moeite waard maakt. ,,De sfeer tijdens de Transplant Games is echt heel bijzonder. Het is vergelijkbaar met de Olympische Spelen. Het voorstellen van de landen, het dragen van de vlag, het volkslied tijdens de medailleceremonie, prachtig. Toen we tijdens de Spelen in Malaga de stierenvechterarena binnenkwamen en hoorden: ‘and now The Netherlands’, kippenvel. Krijg nu weer kippenvel als ik erover praat.”

Heel emotioneel

Ria Mossel (68) doet voor de eerste keer mee aan de Transplant Games en gaat voor het onderdeel golf. ,,Uit de verhalen heb ik begrepen dat het een geweldig evenement is. Heel emotioneel ook met tweeduizend sporters die in feite allemaal lotgenoten zijn. We hebben allemaal hetzelfde meegemaakt en ondanks dat we het hier niet zo vaak over hebben, is het wel zo.”

Ria heeft zelf een nier ontvangen net als de meeste mensen aanwezig op de Transplant Games. ,,Mijn man zou eerst donor zijn, maar we waren geen goede match en dus zijn we aan een crossover begonnen. Dit houdt in dat de computer in Leiden vier keer per jaar matches zoekt met andere koppels. Voor ons kwam hier helaas geen match uit. Mijn nier kwam uiteindelijk van een altruïstische donor, een anonieme donor die zonder directe reden besluit om een nier te doneren aan iemand die hij of zij niet kent. Dat is echt heel bijzonder en vind ik zeker het benoemen waard. Op dezelfde dag heeft mijn man een nier gedoneerd aan de wachtlijst.” In de geest van de Olympische Spelen gaat de golfster uit Anna Paulowna richting de World Transplant Games om te genieten, maar.... ,,Net als iedereen ga ik heen om mijn uiterste best te doen en als ik er toch ben, probeer ik natuurlijk wel een medaille mee te nemen. Dat zou helemaal te gek zijn.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen