Premium

Drie ochtenden per week à la China: tai chi in het Helderse Timorpark

Drie ochtenden per week à la China: tai chi in het Helderse Timorpark
De muziekkoepel is bij regen een goede uitwijkplek voor tai chi-docent Zwaart (links) en de deelnemers aan de parklessen.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Een mevrouw die haar hondje uitlaat, blijft even staan. Om te kijken. Het tafereel in de muziektent van het Timorpark is ook wat ongewoon. Zes mensen die in alle stilte en met volle toewijding trage bewegingen maken.

Andere wandelaars zijn er al aan gewend. Want het is niet de eerste keer dat Richard Zwaart in het park is neergestreken om les te geven in tai chi, ook wel taiji geheten. Tot eind van de maand is er iedere dinsdag-, woensdag- en donderdagochtend van kwart over tien tot kwart voor twaalf les in het park. In september gaat het nog door, maar dan alleen op woensdagochtend.

Wie eens mee wil doen, hoeft zich niet aan te melden maar kan in het park gewoon aanhaken. Bij mooi weer staat de groep in het gras, bij regen is de muziekkoepel een mooie uitwijkmogelijkheid.

Moeilijk is het niet, verzekert Zwaart. Dat weten ze ook in China, de bakermat van tai chi, waar dagelijks grote groepen ouderen in parken de ’zachte sport’ beoefenen.

Het doel van tai chi is om de lichaamsenergie beter te laten stromen, met een weldadig effect op zowel het lijf als de geest. Zwaart geeft aan zijn lessen in het park dan ook de leus ’beweging in stilte en stilte in beweging’ mee.

De Nieuwedieper geeft al jaren les in zijn eigen taijiquan-school, Jian aan Zee. Tijdens de Wereld tai chi-dag is hij jaarlijks op het strand te vinden voor een demonstratie, de lessen in het park zijn iets nieuws. ,,Ik wil overdag actiever worden als docent,’’ aldus de Nieuwedieper. De parklessen zijn een uitprobeersel, maar echt storm loopt het nog niet. Het lesgeld is vijftien euro (gepast en contant) per keer. Zaterdag 7 september is er van twaalf tot vier uur open dag in de leslocatie in De Meerpaal aan de Drs. F. Bijlweg.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen