Premium

Westzaner wijt zijn grootschalige beleggingsfraude aan syndroom van Asperger

Westzaan

Het hoger beroep tegen de 57-jarige Westzaner Wim W. die in 2015 door de rechtbank Haarlem werd veroordeeld voor beleggingsfraude is zijn laatste fase ingegaan.

Een klein jaar geleden begon de strafzaak in hoger beroep en werden er gedurende de afgelopen tien maanden tientallen gedupeerden als getuigen gehoord. Dinsdag werden de twee psychiaters ondervraagd die W. hebben onderzocht op zijn toerekeningsvatbaarheid ten tijde van de fraude waarvoor de Westzaner dertig maanden celstraf kreeg opgelegd en de gedupeerden schadevergoedingen moet betalen die in de miljoenen lopen.

Wim W. meende in 2008 een ingenieus beleggingsmodel te hebben ontwikkeld dat, onafhankelijk van het fluctueren van de beurskoersen, een hoog rendement zou opleveren. Hij wierf, samen met zijn vrouw, vrienden en bekenden om bij hem tonnen te investeren. Geld dat de gedupeerden inlegden voor hun oudedagsvoorziening of reserveerden voor onvoorziene uitgaven in de toekomst. Hoewel W. op een zeker moment doorhad dat hij alleen maar verlies maakte, bleef hij geld van nieuwe financiers aannemen om daarmee eerdere verliezen goed te maken. In 2012 viel het doek en werd duidelijk hoe groot de schade was. Van de meer dan acht miljoen euro die hij voor gedupeerden belegde, is uiteindelijk zeven miljoen in rook is opgegaan. Volgens justitie ging een deel van dit geld naar de Westzaner. Zo betaalde hij zichzelf iedere maand 10.000 euro uit, kocht hij onder meer een aantal auto's, een boot en financierde hij een huis voor zijn dochter.

W., een oud-werknemer van PGGM en specialist op het gebied van ict, ging in hoger beroep omdat hij er (nog steeds) van overtuigd is dat het beleggingsmodel dat hij in 2008 ontwikkelde op grond van ingewikkelde algoritmes, een kans van slagen had. Dat hij er diep mee in het moeras is gezakt, komt volgens W., omdat hijzelf met het model niet kon werken. Hij zegt dat hij aan het Asperger-sydroom lijdt waardoor hij zich niet aan de regels van het model kon houden. Sterker nog, omdat hij in die tijd de verkeerde medicatie voor zijn syndroom slikte, werd hij roekelozer en kon hij de gevolgen van zijn handelen niet meer overzien.

Om dit te toetsen, hoorde het Hof dinsdag twee psychiaters die W. onderzochten. Beide deskundigen zeggen niet overtuigd te zijn dat W. door verkeerd medicijn gebruik roekelozer werd. Wel bevestigt een van de psychiaters dat W. het syndroom van Asperger heeft. W.'s heilige overtuiging dat zijn beleggingsmodel werkte waardoor hij het maar bleef proberen en daarbij de consequenties die het voor anderen had uit het oog verloor zijn volgens de psychiater typische Aspergerkenmerken: ,,Blijven volharden in je idee en te rigide zijn om te zeggen dat je ernaast zit. Dat alles was ook bij W. aan de hand.”

Woensdag gaat de strafzaak verder en maakt de advocaat-generaal zijn eis bekend.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen