Premium

De Nieuwkomer, Max Snoek (JVC): Nieuw avontuur op weg naar het trainerschap

De Nieuwkomer, Max Snoek (JVC): Nieuw avontuur op weg naar het trainerschap
Max Snoek gaat de bal komend seizoen het werk laten doen op het veld van JVC.
© Foto HMC/Cas Broxterman
Julianadorp

Een chef-kok proeft ook meerdere versies van zijn nieuwe gerecht voordat het op de kaart komt te staan. Voor Max Snoek (23) geldt dat hij graag verschillende kijkjes in de keuken van voetbalclubs neemt, voordat hij straks ergens hoofdtrainer wordt. Het brengt hem van Wieringerwaard naar Julianadorp.

Na ZAP, Kleine Sluis en Wieringerwaard wordt JVC al de vierde club voor Snoek. Zijn oude ploeg degradeerde uit de vierde klasse, terwijl zijn nieuwe promoveerde. ,,Ik ben regelmatig van club verwisseld, maar daar neem ik alle ervaringen van mee. Of ik hier het niveau aankan, zal ik nog moeten laten zien. Ik verwacht niet dat ik gelijk in de basis sta.”

Niet alleen zijn ambitie om coach te worden, brengt hem naar Julianadorp. Het avontuur in Wieringerwaard werd ook niet echt wat hij ervan hoopte. Net toen hij dacht voor een stabiele vierdeklasser te kiezen, maakten sterkhouders Niels Spaans en Mark Breed hun vertrek bekend. ,,Ik hoopte een aanvulling op dat tweetal te worden, maar het liep iets anders.”

Mening

Snoek is realistisch. Hij verplaatst zich maar al te graag in de gedachtegang van JVC-coach Ben de Visser, die nog maar moet afwachten wat voor vlees hij met Snoek in de kuip heeft. ,,Ik kan daarvan leren, voor als ik later zelf trainer word. Ik probeer mijn lessen wel echt te bewaren voor als ik training geef. Op het veld zal je mij niet snel iemand de les horen lezen. Maar mocht de coach een keer om mijn mening vragen, dan zal ik niet aarzelen om die te geven.”

Hij zou graag een plek in het team veroveren als buitenspeler. ,,Maar in principe heb ik overal op het veld gevoetbald. Ik kan met mijn snelheid in elk geval goed druk zetten op een verdediging.”

Snoek heeft een sportopleiding in Friesland achter de rug. Hij volgde er de specialisatie ’voetbal’. Liep stage bij sc Heerenveen E1. En dat smaakte naar meer. Tegenwoordig staat hij aan het roer bij ZAP Onder 13-1.

Bewust

,,Door met jonge voetballers te werken, en dan specifiek bij een profclub zoals Heerenveen, word je heel bewust van de basisdingen die je ooit geleerd hebt. Dat je schouders bijvoorbeeld recht moeten staan bij een trap met de wreef. Wat ik ook leuk vind aan training geven, is het tactische vlak. Ik kan enorm genieten van hoe ’het spelletje’ in elkaar zit.”

Waar hij vorig seizoen met Wieringerwaard tegen degradatie uit de vierde klasse vocht, ligt nu dat scenario op de loer als hij met JVC in de derde klasse speelt. De Julianadorpers hielden zich in elk geval prima staande een niveau lager. ,,Ik heb afgelopen seizoen met Wieringerwaard tegen dit team gespeeld. Jong, maar voetballend goed”, stelt Snoek. ,,Als de groep bij elkaar blijft, is er gerust wat mogelijk.”

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen