Premium

Kliniek geëist na bespugen agent in Castricum

Castricum

De dakloze Donny B. (42) zou in een psychiatrische kliniek opgenomen worden. De man is ontoerekeningsvatbaar, dus zou hij niet bestraft kunnen worden voor het bedreigen en bespugen van een agent in Castricum.

Dat zei de officier van justitie dinsdag bij de behandeling de rechtszaak tegen B. De dagvaarding was bezorgd bij de nachtopvang voor daklozen in Alkmaar. Daar was B. echter niet meer welkom omdat hij de huisregels had overtreden, zo liet advocaat M. Berbee weten. De raadsman had geen contact meer met zijn cliënt kunnen krijgen. Hij was dan ook niet gemachtigd.

B. verscheen niet bij de rechtbank in Alkmaar. De zaak werd bij verstek afgehandeld. De man was op 17 april op zoek naar onderdak. Hij vernielde toen drie ramen van deuren van het reclasseringsgebouw in Alkmaar. Na een inbraakalarm arresteerde de politie de man op de tweede verdieping van het gebouw.

Elf dagen later had B. bij een supermarkt in Castricum een dreigende houding aangenomen tegenover een politieman. Toen die hem sommeerde te blijven staan, wilde hij weglopen. Hij dreigde de agent af te maken en spuugde hem in zijn gezicht. De politieman vorderde een schadevergoeding van 450 euro: 150 euro voor de bedreiging en 300 euro voor het spugen.

Het laatste had veel indruk op de aangever gemaakt, omdat juist rond die tijd een bericht in de media was verschenen dat een in het gezicht gespuugde arrestantenbewaarder door een infectie aan een oog blind was geraakt.

De schadeclaim wegens het spugen kan echter door een fout van het Openbaar Ministerie(OM) niet toegekend worden. Het OM had namelijk alleen de bedreiging en niet de belediging in de vorm van het spugen ten laste gelegd.

Amfetamine

B. had tijdens zijn voorarrest te kennen gegeven dat hij hulp nodig had. Een psycholoog stelde een psychotische stoornis en sociaal en cognitief verval na jarenlang amfetaminegebruik vast. B. werd volledig ontoerekeningsvatbaar geacht. Daarom kunnen de vernielingen en bedreiging hem wat de officier van justitie niet aangerekend worden, wat leidt tot ontslag van alle rechtsvervolging. Wel is de kans op herhaling groot en zou B. de maatregel van opname in een psychiatrische kliniek moeten worden opgelegd.

De rechtbank doet op 27 augustus uitspraak.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen