Premium

Voorlopig geen feest in gezonken partyboot Pure Liner 2

Voorlopig geen feest in gezonken partyboot Pure Liner 2
Olieschermen rond de deels gezonken evenementenboot Pure Liner 2.
© Foto Ron Amesz
Zaandam

Olieschermen rond het evenementenschip Pure Liner 2 in de Isaac Baarthaven houden vooral drijvende flessen, dozen en zwemvesten bij elkaar. Met een slagzij van 45 graden ligt de partyboot grotendeels onder water. De zomerstorm heeft flink huisgehouden.

Van de luxe die de Pure Liner 2, thuishaven Amsterdam, op de website van de onderneming belooft, is op dit moment weinig over. Waar normaal gesproken plek is voor zeshonderd gasten, zijn de enige ’party animals’ die nu belangstelling hebben voor de feestboot twee dobberende zwanen. Geen toegang tot de bar, geen mogelijkheid voor een congres, diner of bedrijfsfeest en al helemaal geen entree tot de vide met dakraam waardoorheen je zelfs een auto naar binnen zou kunnen tillen.

Voorlopig geen feest in gezonken partyboot Pure Liner 2
© Foto Ron Amesz

Vanaf de Sluispolderweg gezien ligt het vaartuig afgemeerd aan een kromgetrokken meerpaal aan het laatste deel van de steiger. De reeks plankiers voert langs het pand van hout- en bouwspecialist Jongeneel, achter schepen als de Imke Von Ahn en de Stormvogel. Lastig te bereiken voor hulpdiensten over de steiger, maar via de aanpalende bedrijfsterreinen zijn wel toegangen te creëren.

Eerder gezonken

Een halve dag na de zomerstorm van zaterdag werd ontdekt dat het schip water maakte. De exacte oorzaak moet nog onderzocht worden. Rond kerst 2018 zonk de Pure Liner 2 al eens in de haven van Keulen-Niehl. Marieke Scherpenisse, projectleider van Pure Liner, meldt direct dat deze twee zaken niets met elkaar te maken hebben. Verder weet ze nog niet veel over de oorzaak, de schade en evenmin wanneer het schip gelicht gaat worden.

Voor het nabijgelegen Orange Nautical Services, jachtservice en jachtenstalling, aan de andere kant van het haventje, waren vooral de olie die vrijkwam en de ronddrijvende spullen, zoals tafels en stoelen, lastig.

Voorlopig geen feest in gezonken partyboot Pure Liner 2
© Foto Ron Amesz

Met het oliescherm op de waterlijn wordt nu in elk geval een deel van de voorwerpen die schade kunnen aanbrengen, tegengegaan. Frisdrankkratten, plastic flesjes Coca-Cola, Schweppes en water, bekers, pannen en voedselbakken vormen een vuilnisbelt in een kommetje.

De eigenaar krijgt, aldus een woordvoerder van de gemeente, eerst de kans om de boot zelf te laten weghalen of duikers in te zetten om een eventueel gat te dichten. De dienst Haven en vaarwegen houdt de situatie nauwlettend in de gaten en ook Rijkswaterstaat, die de olieschermen heeft aangebracht, bekijkt dagelijks of de situatie nog acceptabel is. Voorlopig veroorzaakt het schip nog geen directe overlast aan het scheepvaartverkeer.

Voorlopig geen feest in gezonken partyboot Pure Liner 2
© Foto Ron Amesz

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen