Premium

’Dak AZ-stadion niet berekend op zonnepanelen’

’Dak AZ-stadion niet berekend op zonnepanelen’
De zijde van het stadion waarop ook de panelen zijn gelegd.
© Foto Ed van de Pol
ALKMAAR

Het was bij AZ bekend dat het dak van het stadion ’niet berekend was op zonnepanelen’. Dat blijkt uit een oud promotiefilmpje dat is opgedoken.

De commerciële videoreportage, gemaakt in het AFAS Stadion, was jarenlang op verschillende kanalen op internet te zien, maar is na het instorten van het dak niet meer online te zien. Een fragment kun je bekijken in de artikelfoto bovenaan dit artikel.

De commercieel directeur van Sunprojects, het bedrijf dat de plaatsing van de panelen realiseerde, gaf aan dat er ’een aantal uitdagingen’ was. „Waaronder de constructie, die was uiteraard niet berekend op zonnepanelen”, zegt Anna Lambrechts. Om eraan toe te voegen: ,Maar samen met onze leveranciers hebben we hiervoor een oplossing bedacht en zijn de zonnepanelen alsnog op het dak geplaatst.”

Welke oplossing er is bedacht, is onduidelijk. In ieder geval werden destijds de champagneflessen in Alkmaar ontkurkt nadat de deal was gesloten om de panelen, van de Chinese multinational Hanergy, te plaatsen. De topman van die Aziatische onderneming was voor de ’ceremonie’ ingevlogen.

Ook AZ-directeur Robert Eenhoorn was aanwezig bij de officiële ondertekening van de contracten voor de ruim 1700 panelen, net als toenmalig directeur voetbalzaken Earnest Stewart.

Er was dinsdag vooralsnog niemand van Sunprojects bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van AZ laat weten niet bekend te zijn met het filmpje, en de opmerkelijke uitspraak ’voor kennisgeving aan te nemen’. „We laten nu eerst de twee gerenommeerde bedrijven hun onderzoek doen. Verder wachten we alles eerst even af.”

Lees hier meer over het ingestorte dak.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen