Premium

Schilderen als Monet in de traditionele Domineestuin

Schilderen als Monet in de traditionele Domineestuin
Mieke van Gelderen, Gerda Krokké en Fred Hoes op de brug.
© Foto Erik Rietman
Zaandijk

Het is een zomerse traditie bij de Krommenieër Schilderskring (KSK’80, gevolgd door het jaar van oprichting): buitenschilderen. Er is zelfs een commissie in het leven geroepen die de locaties ’scout’. Deze dinsdag is het de Domineestuin in Zaandijk. ,,Heerlijk zo in de frisse lucht.’’

Zo’n 30 leden van KSK’80 hebben zich verspreid over de Domineestuin. Misschien wel mooier dan de Zaanse Schans, maar in ieder geval véél rustiger. Voorzitter Paul Cohen heeft een achterafplekje gevonden aan het Hazepad met zicht op een verscholen oud Zaans pand aan de Orgelmakersgracht. Vooral het klassieke Zaanse straatje de Domineestuin biedt iedere amateur de kans een eigen Monet te maken.

„We bestaan bijna 40 jaar en hebben tussen de 80 en 90 leden”, begint Cohen. „We hebben een eigen atelier in Huize Barkeloo in Krommenie, maar je wilt het vast over schilderen hebben. Ik ben van de aquarellen en schilder veel impressionistisch. De sfeer is belangrijker dan het detail, zeg maar.”

Schilderen als Monet in de traditionele Domineestuin
KSK’80-voorzitter Paul Cohen.
© Foto Ronald Massaut

Cohen schildert al een halve eeuw ofzo. Heeft zich - net als veel andere KSK’ers - comfortabel genesteld in een campingstoel, zijn schildersattributen in een boodschappentas, de kwasten in een uitgerold foedraal. „We hebben vandaag ook een docent rondlopen - Ludo Winkelman - die de leden tips geeft en op weg helpt.” Wat heeft Winkelman de voorzitter verteld? „Oh, dat ik mijn achtergrond wat waziger moet opzetten, minder gedetailleerd. Daar kan ik wel wat mee.”

Peuteren

Op de brug van de Orgelmakersgracht hebben drie schilders een centrale plek gevonden, Fred Hoes, Gerda Krokké en Mieke van Gelderen. Fred is vier dagen per week te vinden in het atelier. Hij is een kwart eeuw lid, Gerda sinds januari, Mieke pas sinds maart. Maar schilderen, dat kunnen ze alledrie.

Schilderen als Monet in de traditionele Domineestuin
Blik op huizen aan de Orgelmakersgracht.
© Foto Ronald Massaut

„Ik heb nog niet zoveel ervaring, het begin is altijd wat aarzelend”, tempert Mieke het enthousiasme. „Ik gebruik ook gewoon een schetsboek.” Gerda is anderhalf uur na aankomst al aardig op streek met haar aquarel van pasteltinten. „Je moet met losse hand schilderen, anders wordt het peuteren”, zegt ze beslist. Het resultaat van jarenlange schilderlessen.

’s Middags terug in het atelier worden alle gemaakte werkstukken beoordeeld door Ludo Winkelman. Hij is samen met Ed Oosterhoorn KSK-docent. Fred Hoes werkt graag met krijt. Zo ook vandaag. Over het resultaat van deze dinsdag is hij nog niet helemaal te spreken. „Als het niets wordt, lever ik gewoon een oude krijttekening in. Drie jaar geleden waren we ook hier. Dat weet niemand meer”, zegt hij onderbroken door lachsalvo’s. Hij opent zijn portfolio om het resultaat te laten zien.”

Schilderen als Monet in de traditionele Domineestuin
Nicolien Vierbergen schildert de strfaat Domineestuin. Docent Ludo Winkelman (gehurkt) geeft tips.
© Foto Ronald Massaut

Ook Gerda Krokké bewaart al haar werken in een portfolio. „Leuk voor de winter. Dan zie ik ineens dingen die beter kunnen of werken die niet af zijn. Met een, twee uurtjes ben ik alsnog tevreden over wat ik ’s zomers heb geschilderd.”

Nicolien Vierbergen is ook zo’n veteraan bij KSK’80. „33 jaar lid”, zegt ze met enige trots. Zij kiest voor een doorkijkje in de Domineestuin. „Wat ik mooi vind is de diepte die in de straat zit met die verspringende gevels.” Naast haar geeft Winkelman enkele tips aan haar buurvrouw. „Als je een beetje vastzit en dat gebeurt wel, dan helpt de docent je weer op weg.”

Schilderen als Monet in de traditionele Domineestuin
Mieke van Gelderen, gerda Krokké en Fred Hoes (vlnr).
© Foto Ronld Massaut

Meer nieuws uit Zaanstreek