Mariaviering in Hoogwoud is geliefd

Mariaviering in Hoogwoud is geliefd
De uitnodigingen voor de bijzondere Mariaviering donderdagavond 15 augustus zijn inmiddels verstuurd.
© Foto Parochie Sint Jans Geboorte
Hoogwoud

De Mariaviering ter ere van Maria ten Hemelopneming, donderdag 15 augustus in Hoogwoud, blijkt bijzonder in trek.

,,Vorig jaar zat de kerk stampvol en ik krijg signalen dat het dit jaar niet anders zal zijn’’, zegt voorzitter Gré Ooijevaar van het parochiebestuur van de St. Jans Geboortekerk in Hoogwoud.

Feestdag

Maria ten Hemelopneming is een katholieke feestdag die de ’opneming van Maria in de hemel met lichaam en ziel’ herdenkt. Vroeger werd deze dag ook in West-Friesland alom gevierd, maar raakte langzaamaan in de vergetelheid.

In landen zoals België, Frankrijk en Italië is het nog steeds een nationale feestdag met bijbehorende rituelen in de katholieke kerk.

De organisatie in Hoogwoud is drukdoende met de voorbereidingen voor deze bijzondere viering donderdagavond om 19.30 in de St. Jansgeboortekerk. Dinsdagavond vonden de generale repetities plaats van het koor onder leiding van Wil Luiken. Zij hebben een aantal speciale Marialiederen ingestudeerd voor deze gelegenheid.

Voor de viering worden alle gelovigen opgeroepen een bloem mee te nemen, om ’Maria te eren’. Volgens Gré Ooijvaar krijgt deze mis een bijzonder karakter. ,,Centraal staat natuurlijk Maria en er worden kaarsen gebrand en er is toepasselijke samenzang. Ook zijn er teksten ingestudeerd die over dit thema gaan.’’ Dat ’Maria Hemelvaart’ opnieuw in de belangstelling staat, is volgens Ooijevaar te danken aan ’hernieuwde beleving van het katholieke geloof’. ,,Daar is duidelijk behoefte aan, dat zie je terug aan de volle kerkbanken deze dag.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons