Premium

De Nieuwkomer: Yunus Bacaksiz is een jongen met ambities

De Nieuwkomer: Yunus Bacaksiz is een jongen met ambities
Yunus Bacaksiz bleef vorig seizoen voor trainer Henk Spaan bij West Frisia.
© Foto Marcel Rob
Grootebroek

In de categorie ’opvallende overschrijvingen’ mag de stap van Yunus Bacaksiz niet onderbelicht blijven. Hij is een kind van West Frisia, maar voetbalt komend seizoen in het shirt van buurman De Zouaven. ,,Ik ben een jongen met ambities.”

Eigenlijk wilde hij West Frisia vorig seizoen al verlaten. Bacaksiz genoot interesse van Zaanlandia en zag voetballen in de eerste klasse wel zitten. Een gesprek met trainer Henk Spaan maakte echter dat hij er toch nog een jaar aan vast plakte bij zijn cluppie uit Enkhuizen. ,,Henk heeft me laten debuteren in het eerste en daar wilde ik hem op deze manier voor bedanken. Hij wilde van mij een dragende speler maken en ik denk dat ik dit ook wel ben geworden.”

Ondanks die waardevolle rol vond de aanvallende middenvelder het dus toch tijd om West Frisia te verlaten voor de eersteklasser uit Grootebroek. ,,Mijn eerste overstap naar een andere club. In totaal heb ik hier zestien seizoenen gevoetbald en dus zit de club hoog bij me. Ook bij mijn vader. Hij vindt het jammer dat ik ga, maar begrijpt dat ik nu voor mijn eigen ontwikkeling kies. Met Paul Kok, Maarten Vijselaar, Jurriaan Visser en Chris Grooteman verliest West Frisia veel goede voetballers, waardoor voor mij de concurrentie ook minder wordt. Dat was vorig seizoen eigenlijk al zo. Als je bij wijze van spreken vier weken niet kwam trainen, stond je er op zondag gewoon in. Dit is geen hobby voor mij. Ik ben een jongen met ambities en dat heb ik ook aangegeven. Ik wil hogerop. Ook na De Zouaven. Hopelijk is deze club een springplank voor mij naar een nóg hoger niveau.”

,,We zijn zo’n twee weken geleden aan het seizoen begonnen en ik heb meteen al gemerkt dat de trainingen zwaarder zijn”, vervolgt de nieuwkomer. ,,Ja, het is wel even aanpoten, maar dat is natuurlijk alleen maar goed. Iedereen wil komend seizoen een basisplaats en met zoveel goede spelers wordt dat een pittige strijd. Het is dan ook zeker niet gezegd dat ik altijd zal spelen. Qua positie is het ook nog niet helemaal duidelijk. Er zijn wat buitenspelers vertrokken waardoor het zomaar zou kunnen dat ik in een 4-3-3 systeem op linksbuiten kom te staan.”

Dat Bacaksiz een duidelijk doel voor ogen heeft en niet bezig is met randzaken, bewees hij tijdens de eerste trainingen bij zijn nieuwe club door in een shirt van West Frisia te verschijnen. ,,Tsja, ik heb nog niets anders. Hoe daarop werd gereageerd? Johan (Rutz, trainer De Zouaven, red.) moest erom lachen maar maakte er verder geen punt van. Het maakt mij ook niets uit. Dit is hoe ik ben en zolang niemand er iets over zegt, ga ik er vanuit dat ik niemand irriteer. En zo hoort het ook. Het moet over presteren gaan. Ik denk dat we onszelf gaan handhaven in de eerste klasse en dat een periode misschien ook wel haalbaar is. Ik vind dat dit het streven moet zijn.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen