Premium

Passie van Zaanse bierbrouwer Patrick Breugem

Passie van Zaanse bierbrouwer Patrick Breugem
Patrick Breugem toont zijn nieuwe bier, Ay Ay Caramba.
© Foto Erik Rietman
Zaandijk

De herfstbock van Breugem is nog niet eens gebrouwen, maar al wel verkocht. De grote afnemers hebben vertrouwen in kwaliteit en levering. De blik is nu even gericht op de officiële lancering van het nieuwe zomerbier Ay Ay Caramba, donderdag in Amsterdam. Brouwer Patrick Breugem won de voorbije jaren drie keer achter elkaar goud met een nieuw bier. Opnieuw een potentiële winnaar? „Dit is wel een bier met ballen.”

„We waren op zoek naar een nieuw lekker fris biertje, niet te zwaar. Je ziet een verschuiving naar lichtere bieren. 3 procents bier zit in de lift. Dat merken we zelf aan de verkoop van de blonde Session 3%. Die slaat goed aan. Kun je er nog eentje extra nemen als je gezellig in de kroeg of op een terras zit.’’

In de voorbije vijf jaar heeft Patrick Breugem gewerkt aan een compleet portfolio bieren van 3% tot een Quadrupel 9,5 procent; een IPA, een lentebock (Breugem Lentekus) en een herfstbock, een triple en enkele onderscheidende specials.

„Je kunt niet een in keer tien-vijftien bieren in de markt zetten. Zoiets moet groeien. Wat we brouwen moeten we verkopen. Daarvoor luisteren we goed naar de kenners, de marketeers en de grotere afnemers. Wat dat betreft ben ik wel commerciëler geworden. Als brouwerij heb je prijswinnende bieren nodig. Het is een erkenning voor je kwaliteit, vakmanschap en originaliteit. Maar, met een bekroond bier dat niet verkoopt, heb je toch ook niet de hoofdprijs.”

Passie

De explosieve groei van bierbrouwers over de voorbije jaren heeft een keerpunt bereikt. „Verschillende brouwerijen hebben het echt moeilijk, staan gewoon op omvallen. De concurrentie is moordend. Bierbrouwen is passie, maar het moet wel zakelijk verantwoord zijn.”

Het zakelijk succes van de gepassioneerde brouwer? „Je hebt een bier nodig, dat het hele jaar verkoopt. Voor Breugem is dat het Saens Zoentje; ons vlaggenschip, ontstaan uit de lentebock. Zoentje brouwen we nu drie jaar en dit bier is ook echt helemaal af: een goudamberkleurig bier, frisser dan een lente bock, minder bitter dan een IPA. En het bekt natuurlijk ’lekker’: ’Mag ik een zoentje van je?’

„’Helemaal af’ betekent dat de receptuur en brouwproces vast staan. Daar kom ik niet meer aan. Neem bijvoorbeeld de Tripel. Die brouwen we al vijf jaar, maar ik denk dat de receptuur al wel 30 keer is veranderd. Vaak hele kleine nuances. En dat kan van alles zijn, van brouwproces tot hop of mout die je gebruikt. We gaan straks weer nieuwe Tripel brouwen en die zal net weer een tikkeltje anders zijn dan de vorige. Voor mij anders, want veel Breugem-drinkers proeven die kleine nuance niet.”

Botsen

Elk nieuw bier begint op de tekentafel met sparringpartner Derek Walsh. De Canadese-Zaankanter is de ’kruidendokter’ onder de bierontwikkelaars. „Dat wil wel eens botsen. We weten allebei waar we het over hebben, maar we zijn ook eigenwijs. Er zijn zoveel varianten in mout en hop en in kwaliteit. Derek voegt daar ook nog een enorme kennis hout en specerijen aan toe. Maar we hebben ook bier ontwikkeld samen met de jongens van Zaanse Sambal, pepers in bier. Zo krijg je de Breugem Heet & Stout. Daar hebben we goud mee gewonnen op de Dutch Beer Challenge 2018. Als derde komt ook nog Marcel Lampe aan tafel. Hij doet marketing en verkoop. Maar dan hebben we het bier in grote lijnen al wel voor ogen.”

Die tekentafel was ook de basis voor de zomerse Ay Ay Caramba. „Geïnspireerd door het succes van Session 3% wilden we een nieuwe laagalcoholvariant. Maar wel écht anders. Dan heb je het bijvoorbeeld over een Mexicaans bier. Maar geen type Corona of Desperado. Die vind ik te zoet. Ik houd van een strak bier, zonder geuren of bijsmaken. Caramba is een onderscheidend Mexicaans bier geworden; licht en toch een volle smaak met een lemontwist. Drink ’m zo uit het flesje met een limoentje. En dat-ie pas midden in de zomer, wordt gepresenteerd? Liever hadden we dat in juni gedaan, maar het ging gewoon niet eerder. Dan doen we het later, nu. Zo eigenwijs zijn we dan ook.’’

Ronald Massaut

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen