Premium

Originele partituren van operette ’Rolanda’ lagen op rommelmarkt Schoorl

1/2
Langedijk

De originele partituren van de operette ’Rolanda’ van componist/dirigent Jac Jansen zijn niet verloren gegaan. Een zoon van musicus Ger Duijves uit Langedijk trof ze ooit aan op een rommelmarkt in Schoorl en besloot ze aan te schaffen. ,,Ze zijn er dus nog en ze mogen gekopieerd worden’’, aldus een opgetogen Arie Kaan.

De amateur-historicus vertelde op 3 augustus in deze krant over de verdwenen partituren van de operette, die op zondag 6 mei 1917 voor het eerst werd uitgevoerd. Dat gebeurde in een uitverkochte zaal in Oudkarspel door operette-vereniging Caecilia, met Jac Jansen op de bok.

Kaan (69) was op zoek naar de partituren en naar nabestaanden van de componist. Het artikel leverde diezelfde dag nog belangrijke informatie op. ’s Middags ontving hij een mail van de jongste zoon van Jansen. ’Verrassend om ’s morgens de krant open te slaan en na zoveel jaren een foto van mijn vader te zien’, aldus de zoon, die ook alle medewerking toezegde. Kaan kreeg van hem al een boekje met de volledige tekst van ’Rolanda’ toegestuurd.

Volgens de zoon zijn beide ouders van Jansen op 14 mei 1940 in Den Helder omgekomen bij een bombardement. Nederland had al gecapituleerd maar Duitse vliegtuigen lieten toch hun bommen vallen. Daarbij vielen tientallen doden.

Op zaterdagavond volgde een mail van een 95-jarige mevrouw uit Schagen. Ze bleek jaren gezongen te hebben bij Jac Jansen, ook ’Rolanda’. Ze was erbij op 29 april 1954 op de bonte avond van de Schager verenigingen toen Jansen plots overleed: ’Ik had net gezongen met mijn koor en zat in de zaal. Jac Jansen stond op een laag kistje en terwijl hij dirigeerde, viel hij opeens. Iedereen schrok enorm natuurlijk toen hij bleef liggen en overleed. De avond was uiteraard meteen afgelopen’.

Handboek

Zondagavond kreeg Kaan ’een mail die ik nauwelijks kon geloven’. Een zoon van Ger Duijves liet weten dat zijn broer de partituren gevonden had op de rommelmarkt. Kaan: ,,Duijves (1931-2004) heeft zo’n twintig jaar geleden veel uitgezocht over Jac Jansen. Heeft ook werk van hem uitgevoerd, samen met zijn zoon. Die mailde mij dat zijn broer de waarde van de partituren in zag en ze toen heeft gekocht.’’

De zoektocht van Kaan was een gevolg van een eerder contact met muziekjournalist René Seghers, die sinds 2008 werkt aan het vijfdelige handboek ’401NederlandseOperas’. Ook Seghers is enthousiast over de ’vangst’ van Kaan: ,,Hij denkt al aan fase 2: het voorbereiden van een concert, dat lokaal wordt uitgevoerd.’’ Voor zijn boek is Seghers op zoek naar nog drie opera’s van Jac Jansen: ’Reinoud en Bertha’ (1925), ’De Friesche Bruid’ (ca. 1943) en ’Marieken van Nimweghen’ (1943).

Informatie? ariekaan@hotmail.com

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen